Шатор у Србу померен десет метара од споменика

Чланови хрватске Аутохтоне Хрватске странке права (А-ХСП) преместили су шатор који су поставили уз споменик у Доњем Србу и то десетак метара даље од споменика, а из те странке тврде да су то учинили у договору с полицијом, јавља ХРТ.

Хрватска телевизија преноси да, иако је председник те странке Дражен Келеминец претходно известио медије да је од полиције добио усмену наредбу о уклањању шатора до 15 сати, то се није догодило.

Ултиматум је за портал Индекс оповргао министар унутрашњих послова Влахо Орепић, који је рекао да нису поставили никакав ултиматум, али да су јасно дали до знања да ће поступати према законима Хрватске.

"Одлучно ћемо поступати по законима Републике Хрватске и ничију самовољу нећемо толерисати", рекао је Орепић за тај хрватски портал.

Из А-ХСП, која је подигла шатор поред споменика у Србу како би спречила обележавање годишњице антифашистичког устанка који се у том месту догодио 27. јула 1941, поручивали су полицији да јој не падне на памет да примењује силу јер би се могла "запалити шибица".

Странка је саопштила да је пријавила јавно окупљање и постављање шатора чиме је, како наводи, испунила све законске услове за јавно окупљање.

У саопштењу странке се наводи да простор јавног окупљања није у власништву Општине Грачац, већ Републике Хрватске.

"Аутохтона – Хрватска странка права нема намеру да од хрватске државе тражи одобрење за постављање шатора и нећемо тражити од хрватске државе да слободно ходамо по Србу, Загребу, Сплиту или по другим деловима Хрватске.

Дирекција МУП-а у Загребу никада није дала ултиматум и забранила постављање шатора Милорада Пуповца у Србу", наводи се у саопштењу, пренели су хрватски медији.

Из Аутохтоне – Хрватске странке права су поручили да неће уклонити шатор, а Дирекцију МУП-а упозорили да, како су навели, не покушава силом да га уклони јер се "може упалити шибица и створити проблеми који никоме не требају".

"Аутохтона – Хрватска странка права не жели немире и жели само мир, желимо на миру до 1. августа да одржимо своја предавања о "домовинском рату" у Хрватској у Србу.

Ова странка је позвала МУП Хрватске да се не сврстава на страну Милорада Пуповца, већ да буду неутрални уз поштовање закона.

Пуповац је тим поводом јуче изјавио да, ако ће се држава односити према овом шатору као према оном претходном, онда наравно да се може очекивати свашта.

"Али не с наше стране. Ми већ годинама пишемо полицији да контраскупови који се организују у Србу представљају извор претњи, ширење мржње и страха за локално становништво и ревизионистички покушај који држава не би смела да допушта", поручио је Пуповац.

Становници Срба, малог личког места, у којем се сваке године обележава 27. јул, Дан устанка у Хрватској, упутили су отворено писмо хрватском државном врху у којем, како наводе, Срби и Хрвати антифашисти траже заштиту државних институција и подршку сећању на отпор управо профашистичком и пронацистичком усташком режиму.

У писму председници Колинди Грабар Китаровић, премијеру техничке владе Тихомиру Орешковићу, министрима полиције и културе Влаху Орепићу и Златку Хасанбеговићу, упозорили су да су изложени константним притисцима, застрашивањима и провоцирањима која, како кажу, пролазе неометано и некажњено од надлежних институција.

"Српски народ у Србу као и све друге мештане покушавају да дисциплинују у утерују у четири гола зида наших празних кућа. Неодговорни појединци, осокољени медијским линчевима, политичком бахатошћу, нескривеним обожавањем усташких идеја, укидањем слободе говора и речи, без икаквих последица нас провоцирају и вређају. Наша тешка свакодневица и немаштина додатно је отежана страхом и дозвољеним злостављањем", наводи се, између осталог, у писму хрватском државном врху.

Подсетили су да се последња у низу увреда и скрнављења десила управо ових дана доласком представника Аутохтоне Хрватске странке права (А-ХСП). 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи