Годишњица страдања мештана Ловаса

У хрватском селу Ловас обележено 18 година од ратног страдања 22 мештана села. Суђење четрнаесторици оптужених за тај злочин наставља се сутра пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду.

У спомен на погибију 21 мештанина хрватског села Ловас, страдалих 18. октобра 1991. године у минском пољу на улазу у то сремско место, подно дрвеног крста, у некадашњем минском пољу, положени су венци и запаљене свеће.

Пошта убијеним, погинулим и несталим мештанима Ловаса хрватске националности, полагањем венаца и паљењем свећа, одата је и код спомен крста у центру Ловаса и на месту масовне гробнице на месном католичком гробљу, јавила је хрватска агенција Хина.

Због ратних страдања Ловашчана, на Жупанијском суду у Вуковару 2003. године почео је судски процес против првооптуженог Љубана Деветака и још 15 особа. У априлу ове године казнени поступак у том случају раздвојен је за оптужене Милана Тепавца и Илију Воркапића који су присуствовали расправи, док се преосталима суди у одсуству.

Пред Специјалним судом за ратне злочине у Београду за злочин у Ловасу терети се 14 оптуженика од којих су по четворица некадашњи припадници локалне власти и бивше ЈНА, док су шесторица били припадници паравојне формације "Душан Силни".

Суђење пред судом у Београду почело је 17. априла 2008. године, а међу оптуженицима налази се и део оптуженика с вуковарске оптужнице.

Како се наводи у оптужници Тужилаштва за ратне злочине, током напада на село Ловас 10. октобра 1991. убијена су 22 цивила у кућама и двориштима, а до 18. октобра убијене су и 23 особе у импровизованим затворима. 

Деветак и остали оптужени терете се да су, по освајању Ловаса, одвели око 50 затворених цивила 18. октобра до једног поља за које су веровали да је минирано и наредили им да се ухвате за руке и крећу преко тог поља када су убијена 22 цивила. 

Суђење четрнаесторици оптужених за ратни злочин у Ловасу биће настављено сутра пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду.

Оптужница је 28. новембра 2007. године подигнута против Љубана Деветака, Милана Девчића, Милана Радојчића, Жељка Крњајића, Миодрага Димитријевића, Дарка Перића, Радована Влајковића, Радисава Јосиповића, Јована Димитријевића, Саше Стојановића, Драгана Бачића, Зорана Косијера, Петронија Стевановића и Александра Николаидиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи