Хрватска обележава Дан кравате

Широм Хрватске пету годину за редом обележава се Дан кравате. Брендирањем кравате као хрватског изума, Хрватска у свету промовише и своје и европске вредности, наводи председник Сабора Лука Бебић.

Хрватка непрофитна организација "Академија краватика" установила је пре пет година 18. октобар Даном кравате.

"Кравата није само знак отмености и културе одевања. Вертикала кравате симболизује људску вертикалу-достојанство, самосвест, тренутак свечаности и славља", каже директор "Академије краватика" Маријан Бушић.

Сматра се да је кравата "карта за препознатљивост хрватског народа у свету". У име неговања традиције организатори обележавања Дана кравате 2003. године везали су највећу кравату на свету - око Арене у Пули.

Кравата је била тешка чак 450 килограма и 808 метара дуга, а хрватски медији наводе да је то био "врхунски спектакл који је оцењен као најосмишљенији пројекат промоције хрватског идентитета у свету".

И хрватски Сабор обележио је у петак Дан кравате. Председник Сабора Лука Бебић рекао је посланицима на почетку седнице да брендирањем кравате као хрватског изума Хрватска у свету промовише и своје и европске вредности.

"Да је кравата хрватски изум било је 1990. године мало познато и међу Хрватима, а данас је познато широм света", рекао је Бебић, подсетивши да је Сабор прошле године 18. октобар прогласио Даном кравате.

Организатор обележавања Дана кравате и утемељитељ кравате као хрватског бренда је установа "Академика Краватика" чији су пројекти, рекао је Бебић, промовисали Хрватску последњих 20 година.

Секретар те установе Дино Бедрина рекао је новинарима да је у последњих пет година колико се обележава Дан кравате, урађено пуно на истицању кравате као симбола хрватског и европског идентитета.

Уочи почетка седнице Сабора, испред парламента се постројила свечана јединица обучених у реплику униформе хрватских војника који су учествовали у тридесетогодишњем рату у 17. веку када је и настала кравата.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи