Бутмир шанса која се не сме пропустити

Шведски дипломата Ларс Шмит оценио да би на предстојећем састанку политичких лидера у БиХ у Бутмиру, могло да дође до конкретизације питања, што ће водити ка напретку у евроинтеграцијама БиХ. Ипак, могућа и трећа рунда преговора, напомиње Шмит.

Председавајућа Европској унији, Шведска, очекује да ће наредни разговори у Бутмиру довести до конкретизације питања, али је оценила да ће можда бити потребна и трећа рунда.

Директор за Балкан при шведском Министарству спољних послова, Ларс Шмит, изјавио је, у интервјуу радију "Дојче веле", да су политички лидери БиХ на састанку 9. октобра показали конструктиван приступ.

Према његовим речима, на следећој рунди разговора, у уторак, могло би да дође до конкретизације питања, што ће, водити ка напретку у евроинтеграцијама БиХ.

Шмит је истакао да би прве две рунде разговора у Бутмиру, код Сарајева, требало да буду припрема за одлуку о будућности Канцеларије високог представника ОХР, коју у новембру треба да донесе Веће за имплементацију мира пошто се утврди да ли су испуњени услови за затварање те канцеларије.

"Оно што смо сада имали прилику да видимо у Сарајеву јесу добре могућности за решење тог питања. Али то још није готова прича и зато претпостављам да ће нам бити потребна нова рунда разговора, дакле "Бутмир 3", пре него што се постигне договор", оценио је Шмит.

Шведски дипломата је упозорио да разговори у Бутмиру представљају важан тренутак који се не сме пропустити.

"Врло смо опрезни у тражењу најбољег пакета за БиХ, али и за цео регион. Део тог пакета представљају предлози међународне заједнице, односно ЕУ и САД, али други део мора доћи од саме БиХ. Оно што на тај начин буде утврђено као добро за БиХ биће добро и за ЕУ и за САД и за регион", нагласио је Шмит.

Према његовим речима, главни разлог одржавања разговора у Бутмиру је жеља међународне заједнице да БиХ не заостане на путу европских интеграција.

"Приоритет Шведске, као председавајућег ЕУ, је да се до краја њеног мандата, 31. децембра, све земље Западног Балкана знатно приближе ЕУ", истакао је Шмит. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи