Папандреу: Кипар на првом месту

Недавно изабрани премијер Грчке Јоргос Папандреу у свом спољнополитичком програму кипарско питање ставља на централно место, али се залаже и за решење спора са Македонијом и подржава добросуседство и евроинтеграцију свих балканских земаља.

Новоизабрани премијер и шеф дипломатије Грчке Јоргос Папандреу представио је Парламенту у Атини програм своје владе, у којем главни спољнополитички приоритет има решење кипарског проблема.

Социјалистички премијер Папандреу је нагласио да званична Атина у потпуности подржава иницијативе кипарског председника Деметриса Христофијаса у циљу поновног уједињена острва, подељеног од 1974. године. 

Папандреу је такође нагласио да грчка подржава балканске земље у европским интеграцијама, под условом да оне поштују међународно право и добросуседске односе, пренели су домаћи медији.

Премијер је истакао да су добросуседски односи кључни услов за унапређење европских изгледа бивше југословенске републике Македоније, а да се грчка влада залаже да спор око имена ове државе, који траје већ 18 година, буде решен налажењем назива прихватљивог за све стране.

Грчки премијер је поздравио настојања Турске да стекне чланство у ЕУ, али је нагласио да је неизоставно потребно да власти у Анкари усвоје смернице и праксу Уније, поштују међународно право и решење кипарског питања.

"Деловање против територијалног интегритета неке државе чланице ЕУ не само да нарушава међународно право и обавезу у погледу добросуседских односа, већ укида велики потенцијал за блиску сарадњу којој тежимо међу земљама", нагласио је Папандреу.

Европска комисија је у свом годишњем извештају о напретку држава које теже чланству у ЕУ објављеном у среду навела да Турска није остварила никакав напредак у нормализацији односа са Кипром, чланицом ЕУ од 2004. и да треба хитно да отвори своје луке и аеродроме за кипарске бродове и авионе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи