Инглиш: Није време за укидање ентитетског гласања

У овом тренутку није могуће постићи договор о укидању ентитетског гласања, па за то није још време, истиче амбасадор САД у Босни и Херцеговини Чарлс Инглиш. Премијер РС неће тражити право ентитета на референдум, на другом састанку у Бутмиру.

Амерички амбасадор у Босни и Херцеговини Чарлс Инглиш изјавио је да није време за укидање ентитетског гласања, јер у овом тренутку није могуће постићи договор о томе у БиХ.

Инглиш, међутим, није потврдио да се ентитетско гласање неће наћи на дневном реду новог састанка у Бутмиру, 20. октобра, јер, није био спреман да коментарише садржај пакета уставних промена.

САД се слажу са Европском и Венецијанском комисијом да ентитетско гласање блокира рад институција, али га тренутно није могуће укинути, рекао је Инглиш у интервјуу бањалучкој Алтернативној телевизији.

"Када је Венцијанска комисија пре четири године изнела свој закључак да ентитетско гласање представља сметњу, речено је и да политичка ситуација није таква да би се то променило", указао је Инглиш.

На састанку 20. октобра ће се разговарати о питањима која је покренула Европска комисија о људским правима, као и о онима која треба да осигурају држави легитимет за вођење преговора с Унијом и компетенције у процесу одлучивања.

Додик неће тражити референдум

Амбасадор САД је рекао да му лидер премијер Републике Српске Милорад Додик, с којим је јуче разговарао у Бањалуци, није поменуо да ће његова странка СНСД, у случају уставних промена тражити да се у Устав БиХ угради и право ентитета на референдум.

Амбасадор Инглиш је навео да би на евентуални такав захтев пренео основне принципе САД по питању БиХ, да Вашингтон признаје БиХ "као суверену државу, чији се територијални интегритет не може довести у питање".

Између ЕУ и САД, које су заједно припремиле пакет уставних промена за наредни састанак у Бутмиру, нема разлике у ставовима када је у питању БиХ, нагласио је Инглиш.

Председник Владе РС је амбасадору САД, потврдио своје учешће на другом састанку у Бутмиру. Додик је током разговора истакао важност постизања консензуса домаћих лидера, како би се убрзао процес евроатлантских интеграција БиХ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи