Шеф ЦИА у Сарајеву о тероризму и вишковима оружја

Директор америчке Централне обавештајне агенције Џон Бренан изненада је допутовао у Сарајево где је са највишим безбедносним званичницима разговарао о координацији у борби против тероризма и вишковима наоружања, јављају сарајевски медији. Шеф ЦИA је у Сарајево допутовао из Ријада, где се састао са највишим званичницима шест арапских држава. У Сарајеву се најпре састао са члановима Ударне групе за борбу против тероризма БиХ, а потом и са члановима Председништва БиХ, јављају сарајевски медији. Након састанка није било изјава за новинаре.

Први човек америчке Централне обавештајне агенције Џон Бренан у Сарајеву је разговарао са највишим безбедносним званичницима о координацији и капацитетима БиХ у борби против тероризма, јављају медији у Сарајеву.

Ударна група за борбу против тероризма БиХ упознала је директора ЦИА о свим активностима које спроводе безбедносне службе и надлежна тужилаштва за процесуирање особа које су биле на страним ратиштима и које су се вратиле у БиХ.

"Обавестили смо га о оперативним сазнањима о томе колико наших грађана борави на страним ратиштима. Било је речи о међусобној размени података безбедносних агенција, а добили смо обећање да ћемо имати подршку ЦИА у раду наших служби, а пре свега у размени података преко Сигурносно-обавештајне агенције БиХ (ОСА)", рекао је за сарајевски портал Кликс Аљоша Чампара, министар унутрашњих послова ФБиХ и члан Ударне групе за борбу против тероризма БиХ.

Министар сигурности БиХ Драган Мектић је, како се наводи, Бренена упозао и о државној стратегији за борбу против тероризма, али и о новом покушају да се успостави нова ударна група за борбу против тероризма на нивоу региона Западног Балкана.

"Директора ЦИА упознали смо и с проблемом вишка наоружања које се може прокријумчарити и користити у терористичке сврхе. Кратко смо разговарали и о организованом криминалу, борби против корупције, владавини права и закона. У суштини, имали смо конструктиван разговор", рекао је Чампара.

Директор Управе полиције Федерације БиХ Драган Лукач рекао је да су са Бренаном размењена мишљења о одређеним безбедносним стварима, што је, каже, било и очекивано.

"Састанак је био јако конструктиван и добро организован од Обавештајно-сигурносне агенције (ОСА) БиХ. Све је протекло у најбољем реду", рекао је Лукач.

Према његовим речима, на састанку је било говора и о борби против тероризма, али није стављен посебан акценат на ту тему.

"Разговарали смо о стању безбедности у БиХ. Дакле, о нормалним темама о којима се разговара на састанцима оваквог типа", указао је Лукач. 

Бренан је у БиХ допутовао из Ријада, где је са званичницима безбедносних служби шест арапских држава разговарао о координацији потеза око конфликата у Ираку, Сирији и Јемену, наводи агенција Ројтерс.

Заједничком ручку су, осим Чампаре и Лукача, присуствовали и директор Агенције за координацију полицијских тела Мирсад Вилић и први човек Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

Према подацима власти у Сарајеву, у редовима џихадистима бори се 120 држављана БиХ. До сада, на ратиштима у Ираку и Сирији погинуо је 51 држављанин те земље, а 49 се вратило из тих ратова.

Од доласка Бренана, чији је авион синоћ слетео на сарајевски аеродром, у граду су знатно појачане мере безбедности, посебно око места на којем се одржава састанак шефа ЦИА и локалних званичника.

Није, међутим, познато колико ће се први човек ЦИА задржати у Сарајеву. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи