Мештани Лезбоса забринути за туристичку сезону

Острво Лезбос, популарно туристичко одредиште за европске и грчке туристе, од прошле године је у центру мигрантске кризе. Десетине хиљада људи са Блиског истика, из Африке и појединих делова Азије стигле су и ове године на Лезбос. До 20. марта, када је затворена балканска рута, то је било место одакле су стизали на север Грчке настављајући кроз Македонију и Србију до земаља Европске уније. Грци су забринути како ће се мигрантска криза одразити на туристичку сезону.

Већина избеглица стиже на Лезбос из Турске а пореклом су из Сирије, Ирака, Авганистана и неких афричких земаља. Туризам на Лезбосу, био је једина грана која је доносила приход у време када се Грчка бори са финансијском кризом. У Агиос Исидоросу, на јужној страни Лезбоса, брачни пар Перса и Василис једва чекају мај и почетак туристичке сезоне.

"Ово место је део мене и веома га волим. Док је била зима, једва сам чекала да дође лето и почне сезона", каже Перса Вору.

Пре 20 година, овде су отворили мали хотел и у њему раде три генерације.

"Отворићемо га за десетак дана. Очекујемо боља времена", истиче Вору.

И локално становништво и функционери су забринути шта ће се догодити ако се број миграната повећа.

"Док је била зима, са децом смо прикупљали храну, одећу и обућу за избеглице. Живимо од туриста. Ако њих нема, од чега да живимо", каже Василис Лампринос.

Хотелијери и локалне власти брину о размерама негативног утицаја избеглица на туризам и слажу се да Лезбос не може сам да се избори са проблемом. Василис и Перса, очекују туристе, јер, кажу грчко сунце није се променило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи