Хрватске дипломате: Две грешке приликом блокаде Србије

Загреб је требало да затражи подршку Америке, Немачке или Велике Британије, а затим да крене у блокаду Србије, или да сачека да се отворе важна поглавља, па онда иступи са захтевом да Београд одустане од универзалне јурисдикције, истичу у хрватским дипломатским круговима.

Дипломате, са којима је Јутарњи лист разговарао, наглашавају да Хрватску сада третирају као државу која опструира Србију, иако је у овом случају у праву.

"Ако убрзо не нађемо савезнике, нећемо још дуго моћи да водимо овакву политику. С наше стране тактички је јако лоше одиграно", нагласио је један од дипломата.

Слично размишља и донедавни заменик хрватског министра спољних послова Јошко Клисовић, иако сматра да Србија мора да укине спорни закон.

"Увек је добро имати савезнике којима ћете објаснити зашто нешто радите. У том смислу, можда је ово могло боље да се припреми, али треба знати да су питања у вези са Србијом нама важнија него другим чланицама ЕУ", сматра Клисовић.

То се видело на прошлогодишњим дипломатским састанцима на којима су представници хрватског Министарства спољних послова покушавали да објасне шта је проблем са универзалном јурисдикцијом, додао је Клисовић.

Према његовим речима, саговорници из земаља ЕУ нису оспоравали хрватске аргументе, углавном зато што је тада главно питање представљала нормализација односа између Београда и Приштине.

У таквим околностима нико није обраћао посебну пажњу на упозорења да ће Хрватска можда да блокира преговоре Србије и ЕУ.

Уз већ изречену напомену да је Хрватска требало боље да се припреми, Клисовић је рекао и да сматра да је било боље да су универзалну јурисдикцију повезали са преговарачким поглављем које се односи на регионалну сарадњу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи