Шкарић: Ситуација у Македонији угрожава одржавање избора у јуну

Немирна ноћ у Скопљу. Одлука македонског председника да аболира политичаре умешане у аферу са прислушкивањем, на улицу је извела демонстранте. Одлука Ђорђа Иванова, уместо да ублажи политичку кризу у земљи, изазвала је нове нереде. Лидер опозиције Зоран Заев затражио је повлачење одлуке о помиловању свих политичара – и власти и опозиције укључених у аферу прислушкивања коју је назвао "апсурдном".

Незадовољни грађани најпре су јајима гађали зграду председништва, а потом су демонстрације наставили на улицама повремено се сукобљавајући са полицијом. Зоран Заев тражи од шефа државе да одмах поднесе оставку, јер би у супротном, каже, Македонија дошла у "фазу експлозије".

Присталице ВМРО-ДПМНЕ одговориле су протестом испред седишта опозиције.

Заев је изјавио на демонстрацијама испред седишта владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ да не прихвата помиловање од председника државе Ђорђа Иванова.

То преноси македонски сајт Плусинфо, који наводи да је Заев као вођа Социјалдемократског савеза Македоније затражио повлачење одлуке о помиловању свих политичара и власти и опозиције укључених у аферу прислушкивања коју је назвао "апсурдном".

Македонска телевизија Телма је јавила синоћ да су демонстранти два пута покушали да пробију полицијски кордон око седишта владајуће странке и да је виђено амбулантно возило.

Одлуку о помиловању на свом Твитер налогу осудио је и европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан.

"Поступци председника Иванова нису у складу са мојим схватањем владавине закона. У светлу таквог развоја догађаја имам озбиљне сумње да су кредибилни избори још могући", наводи Хан.

Вишемесечна политичка криза у Македонији уместо да буде ублажена, могла би додатно да се пооштри, оцењују аналитичари.

"Са правног становишта је спорна његова одлука и она као таква изазива велики револт у јавности. Нови парламентарни избори су заказани за 5. јун, али ова ситуација може да промени одржавање избора. Свака промена избора одговара опозицији. Моја је прогноза да ће бити напета ситуација у следећем термину, следећој недељи", каже професор уставног права у Македонији Светомир Шкарић.

Протести у Скопљу организовани су преко друштвених мрежа и ти позиви на улице су извели хиљаде Македонаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи