Вучић са Грабар Китаровић у Мостару, вера у успешнији развој односа у будућности

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Мостару са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић. Вучић је истакао да је разговор био добар, а Грабар Китаровић да односи две земље нису тако напети као што се чини.

Премијер Александар Вучић рекао је после разговора са хрватском председницом да верује да ће се добросуседски односи између две земље развијати брже и успешније у будућности.

"Мислим да је такву намеру исказала председница Грабар Китаровић, као што сам у име Владе Србије такву намеру исказао ја", рекао је Вучић новинарима.

Колинда Грабар Китаровић рекла је после састанка са Вучићем да нису разговарали о преговорима Србије са ЕУ, нити о поглављу 23, као и да односи Србије и Хрватске нису тако напети као што се чине.

"Не бих рекла да су напети. Постоји реторичко сучељавање", рекла је председница Хрватске новинарима.

"Битно је разумевање и како уредити земљу да она буде за већински народ, али и за мањине да се осећају сигурно", додала је председница Хрватске.

Грабар Китаровић је рекла да су Србија и Хрватска протекле године имале тешкоће које треба премостити, а које су се појавиле због реторике током избора у обе државе.

"Због добросуседских односа и добробити свих гађана морамо те изазове премостити", нагласила је Грабар Китаровић.

Хрватска председница је оценила да је, ипак, у последњих 20 година у Југоисточној Европи начињен напредак.

"Прошли смо кроз период реторике сучељавања (сукобљавања). Морамо да обезбедимо добар живот не само за већинско становништво у својим земљама него и за мањине, да и они буду сигурни и равноправни као сви грађани", рекла је Грабар Китаровић.

Хрватска председница је изразила наду да ће ти разговори, како је рекла, бити настављени крајем маја у Сарајеву на регионалном састанку Брдо процеса.

Грабар Китаровић и Вучић учествовали су на отворењу Међународног сајма привреде у Мостару. 

Тренутно највеће оптерећење у односима двеју земаља је то што Хрватска није дала зелено светло за отварање поглавља 23 Правосуђе и темељна права у преговорима ЕУ-а са Србијом.

Хрватска тражи да Београд укине регионалну надлежност за ратне злочине, осигура права хрватске мањине у Србији и оствари пуну сурадњу с Хашким судом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи