У Љубљани отворена изложба о Николи Тесли

Изложба београдског Музеја Николе Тесле, под називом "Никола Тесла - човек будућности" отворена је синоћ у галерији Културног и конгресног центра "Цанкарјев дом" у Љубљани, саопштио је музеј.

Изложба се приређује поводом обележавања 160. годишњице Теслиног рођења, под почасним покровитељством председника Републике Словеније.

То је прва у низу манифестација којима ће Музеј Николе Тесле у Беогаду обележити 160. годишњицу рођења великог научника.

Као увод у свечано отварање изложбе уз помоћ Теслиног трансформатора изведена је кратка музичка композиција.

На отварању изложбе говорили су генерална директорка Цанкарјевог дома Уршула Цетински и др Бранимир Јовановић, аутор изложбе и директор Музеја Николе Тесле, а изложбу је отворио председник Републике Словеније Борут Пахор.

Изложба "Никола Тесла - човек будућности" носи поднаслов "Дух, дело, визија" и кроз велики број докумената, фотографија и радних модела изума приказује Теслин живот, различите области његовог проналазачког рада, али и Теслина визионарска размишљања о будућности и одрживом развоју човечанства.

Део изложбе представља хронологију Теслиног живота, приказану кроз преплетање три одлучујућа утицаја у његовом животу: културе и система вредности који је стекао у породици, образовања у европским научним институцијама и америчке прагматичне околине која му је омогућила не само да оствари своје ране револуционарне проналаске, већ и да обавља сложена и скупа истраживања.

Посебан део поставке посвећен је чудесним изумима и идејама које показују да се Теслина генијалност не огледа само у дубини продирања у тајне природе, већ и у ширини његових интересовања.

Изложба у Цанкарјевом дому може се погледати до 6. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи