Бугарска, "дивља" хапшења миграната све чешћа

Хапшење три илегална миграната, које је извела група грађана близу границе са Турском, изазвало је бурне реакције у Бугарској, на челу са организацијама за људска права. Бугарска влада уздржала се од осуде те праксе.

Аматерски видео-снимак, емитован на неколико бугарских телевизија и на друштвеним мрежама, приказује три човека како леже на земљи, са рукама везаним на леђима, и чује се како неко узвикује: "Врати се у Турску", преноси АФП.

Гранична полиција је дошла на лице места и затекла три мигранта неповређена и са одвезаним рукама.

"Ови кадрови приказују најбруталније такозвано 'грађанско хапшење' до сада у Бугарској. Тужилаштво мора одмах да отвори истрагу", рекао је председник Бугарског хелсиншког комитета.

Реаговање бугарских власти досад је било амбивалентно, наводи АФП.

Шеф граничне полиције је, у изјави за приватну телевизију БТВ, рекао да је то незаконито, иако је пре недељу дана уручио потврде захвалности једној групи на тај начин самоорганизованих грађана, који су близу границе са Турском ухватили неких 20 миграната.

Премијер Бојко Борисов се такође захвалио тој групи речима да "држава припада свима нама и да ко жели да помогне у њеној заштити, добродошао је".

Такав став у Бугарском хелсиншком одбору сматрају неприхватљивим, упозоравајући да Бугарска ризикује да се претвори у "колевку балканског фашизма".

Према истраживању објављеном прошле недеље, 60 одсто Бугара види мигранте као "претњу националној безбедности", а 51 одсто не жели да ради или да буде у суседству са мигрантима у земљи која је једна од најсиромашнијих у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи