Продубљен раскол између Македоније и Грчке због миграната

Раскол између Македоније и Грчке продубио се поводом избегличке кризе, због оптужби Македоније да Грчка не реагује како би спречила стотине миграната и избеглица који покушавају да пређу гранични прелаз између две земље. Грчки председник Прокопис Павлопулос осудио је понашање Скопља према избеглицама, рекавши да таквим поступцима "није место у ЕУ или НАТО-у".

Македонски шеф дипломатије затражио је од Грчке да у потпуности ангажује своје полицијске снаге како би се спречило оно што се зове "насилни немири миграната", преноси АП.

УНХЦР је саопштио да су десетине миграната и избеглица рањене у недељу када је македонска полиција испалила сузавац и гумене метке на масу на грчкој страни границе.

"У више наврата протеклих месеци на различитим границама Европе видели смо тензије између снага безбедности с једне и људи који беже од ратова и којима је потребна помоћ с друге стране. У таквим акцијама, људи бивају повређени а имовина оштећена, а штета се наноси и избеглицама и угледу Европе. Сви губе", навео је портпарол УНХЦР-а Адријан Едвардс у саопштењу.

Грчки председник Прокопис Павлопулос осудио је понашање Македоније према избеглицама, рекавши да таквим поступцима "није место у ЕУ или НАТО-у".

На састанку са португалским премијером Антониом Костом у Атини, Павлопулос је истакао потребу даљег јачања институција ЕУ како би се подржала европска интеграција и окончао "огроман дефицит демократије" који је, како је навео, приметан у ЕУ у последње време.

Павлопулос је напоменуо да суштина ЕУ није валута него људи и истакао да се Брисел према избеглицама мора опходити хумано и солидарно.

Грчки премијер Алексис Ципрас назвао је раније "срамном" интервенцију македонских граничара. "Употреба сузавца и гумених метака од стране македонске полиције током сукоба на грчко-македонској граници је срамна", рекао је Ципрас.

Одговор Македоније против "људи који нису представљали претњу и нису били наоружани није био вредан једне европске земље. То је велика срамота за европско друштво и земљу која жели да буде његов део", оценио је Ципрас, како преноси АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи