Протест радника у култури против "помрачења свести" хрватског друштва

Иницијатива Културњаци 2016. организовала је, на годишњицу проглашења НДХ, протест у центру Загреба. Окупљени културни радници су црном церадом прекрили скулптуру "Приземљено сунце" Ивана Кожарића, као симболичан гест осуде "помрачења свести и савести" хрватског друштва.

Дизајнер Ива Бабаја рекла је да су Културњаци тим гестом хтели да упозоре на то да "живимо у данима у којима почиње да се понавља оно што је почело пре 75 година, а то је реусташизација друштва".

"Тим чином желимо симболично изразити да се над нашом културом, али и целом земљом надвија иста врста мрака каква се надвијала и онда", рекла је Бабаја.

Представници културних радника су овом акцијом желели, како наводе, да још једном упозоре на јачање десничарских ставова у хрватском друштву кроз реторику владајућих елита.

То је, тврде, пре свега евидентно у ставовима министра културе Златка Хасанбеговића, због чега су позвали на његову смену, за што су досад прикупили 5.000 потписа културних радника разних профила из Хрватске и иностранства, пренела је Хина.

"Министар Хасанбеговић само је један од инструмената у том плану и предводник управо такве врсте програма којим се спроводи историјски ревизионизам и реусташизација нашега друштва, затварање слободе медија и сматрали смо да морамо проговорити о томе", истакла је Бабаја.

Међу окупљеним културним радницима били су Јасна Билушић, Урша Раукар, Едо Поповић, Саша Божић, Хрвојка Беговић, Карло Мркша, Тихомир Миловац, Нико Гамулин, Игор Грубић, а придружио им се и лидер Грађанског одбора за људска права и председник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи