Више од 10 одсто сиромашних у Црној Гори

Испод границе сиромаштва, са 162 евра месечно, живи око 11 одсто становништва Црне Горе, док је 28 процената грађана економски угрожено, показује истраживање које је спровео Програм за развој УН.

Око 11 одсто становништва Црне Горе има животни стандард испод "доње линије сиромаштва", док је 28 одсто становништва економски угрожено, пише у Националном извештају о развоју по мери човека, који је данас представљен у Подгорици.

Најугроженији је север Црне Горе, где живи 62 одсто сиромашних, иако је у поменутом извештају констатовано да је та земља у последњх пет година остварила напредак у развоју по мери човека.

Директорка Регионалне канцеларије УНДП за Европу и Заједницу независних држава Кори Удовички је навела да су Роми најугроженија популација, са стопом сиромаштва од 35 одсто.

Удовички је објаснила да доња линија сиромаштва значи дневну потрошњу до једног америчког долара.

Она је рекла да сиромаштво само по себи представља "социјалну искљученост", а то значи да припадници најугроженије популације немају једнак приступ запошљавању, систему здравствене заштите, образовању, па ни политичкој ангажованости.

Истраживањем је обухваћено преко 2000 домаћинстава из свих делова Црне Горе, а циљ анкете је процена друштвене искључености, сиромаштва и квалитета живота у земљи.

Економски раст у земљи је неуједначен, што је по оцени УНДП-а изнанађење ако се има у виду да су грађевинарство и туризам главни покретачи економског развоја. Повећање сиромаштва на северу земље УНДП повезује са непостојањем правилно усмерене политике развоја.

Председник Црне Горе Филип Вујановић, који је присуствовао презентацији Националног извештаја о развоју по мери човека, рекао је да ће држава појачати активности на бржем развоју северног дела земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи