Смењена румунска влада

Румунски парламент није изгласао поверење влади због веома тешке економске ситуације, што је први пут од 1989. године да је парламент сменио владу. Циљ гласања блокада усвајања новог закона о пензијама, тврди премијер Емил Бок.

Румунски парламентарци нису данас изгласали поверење мањинској влади центра, пре свега, због тешке привредне ситуације у земљи.

То је први пут од 1989. године да је парламент сменио владу, гласајући са 176 за и 258 против ње, јавиле су светске агенције.

Влада премијера Емила Бока ће остати у функцији док парламент не одобри нову владу, што би могло да се деси тек после председничких избора, заказаних за 22. новембар, сматрају аналитичари.

Говорећи пред гласање у парламенту, Бок је истакао да је захтев за гласање о поверењу влади демократско и уставно право, али да је циљ данашњег гласања у Румунији био блокада усвајања новог закона о пензијама, пренела је румунска агенција Ађерпрес.

Економисти процењују, како наводи Ројтерс, да би смена владе могла да створи тешкоће при испуњавању услова за добијање помоћи од 20 милијарди евра које је Румунији доделио Међународни монетарни фонд или да одложи израду државног буџета за следећу годину.

Поред тога, Бок је близак сарадник председника Трајана Басескуа, фаворита председничких избора, па пад његове владе многи сматрају као начин да се Басескуова позиција ослаби у том смислу.

Румунска привреда је била прошлих година једна од оних са највећим растом у оквиру ЕУ. Међутим, то се преокренуло ове године због глобалне финансијске кризе, па је Румунија престала да страним инвеститорима буде тако привлачна као до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи