Жељко Рајнер нови председник Хрватског сабора

Академик Жељко Рајнер нови је председник Хрватског сабора, а предложила га је постизборна коалиција независне листе Мост и Домољубне коалиције окупљене око Хрватске демократске заједнице, која је и формирала већину у парламенту.

Жељко Рајнер је изабран са 88 од укупно 151 присутног посланика. Један је био против, а 62 уздржана.

Предлажући Рајнера за председника Сабора, Карамарко је рекао да је он академик и да је био добровољац у "домовинском рату" за шта је одликован највишим одликовањем.

Рајнер је изабран без расправе на седници којој су присуствовали председница Колинда Грабар Китаровић, лидер СДП-а Зоран Милановић, али и бивши председник Стјепан Месић и други.

Захваливши на избору Рајнер је рекао да је захвалан и онима који су за њега гласали, али и онима који за њега нису гласали јер то, како је рекао, показује да је Хрватска не само независна и чланица ЕУ него и демократска земља у којој човек може да искаже своје ставове и мишљење.

"То је постигнуће на које морамо бити захвални утемељивачима независне Хрватске Фрањи Туђману, али и бранитељима који су изгубили живот за ту државу", рекао је Рајнер и додао да је то и постигнуће да се схвати да њихова смрт, како је рекао, не буде узалудна.

Обећао је тешке одлуке о спровођењу структурних реформи, али и уверио да ће оне бити спроводиве.

Као добровољац у "домовинском рату", Рајнер је посебну пажњу у свом обраћању посветио ратним инвалидима и изразио уверење да демократија треба да се темељи на култури дијалога и дискусије на основу аргумената.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић задовољна је конституисањем Сабора, а нада се и стабилној влади, чије формирање је мандатар Тихомир Орешковић најавио у планираном року од 30 дана.

Изразивши очекивање да ће се парламент слагати око циљева, Грабар Китаровић каже да то значи радити на добробит Хрватске.

Упитана када ће бити формирана влада, Грабар Китаровић је рекла да за то има времена и да нико није тражио продужетак рока за састав владе.

О идеји Рајнера да Хрватски сабор промени име у Хрватски државни сабор, како се звао у време Фрање Туђмана, она је рекла да се прошлост не може мењати и да треба гледати у будућност.

Председница Грабар Китаровић је прокоментарисала и говор новоизабраног председника парламента Жељка Рајнера и истакла "да је из њега ишчитала позив на заједништво, на заједнички рад".

Орешковић је рекао да за формирање владе има још времена, да је рок 30 дана.

Он је новинарима након конституисања парламента рекао да спреман за изазове, а на констатацију да водити државу није исто као водити неку компанију, Орешковић је сложио да није, али и додао да је спреман да се суочи са свим тешкоћама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи