Конференција у Сребреници, Србија ће издвојити пет милиона евра

Влада Србије донела је одлуку да издвоји пет милиона евра за Сребреницу, рекао је премијер Александар Вучић на Инвестиционо-развојној конференцији "Сребреница 2015". На конференцији лидери и пословни људи региона разматрају могућности инвестирања у развој различитих области у том граду.

Вучић је рекао да ће два милиона евра бити већ у понедељак на рачуну општине Сребреница.

Како је додао, преостала три милиона евра Србија ће дати кроз пројекте који ће бити одабрани на основу потреба Сребренице, а биће формиран тим који ће радити на реализацији тих пројеката.

"Оно што кажемо то и испунимо", нагласио је премијер Србије који је подвукао да је новац спреман.

"“Србија гледа у будућност и ми Срби желимо најбоље односе са Бошњацима, да градимо најбољу будућност, да наредних стотину година проведемо у миру, да свима буде боље, да живимо боље. Ово је за нас мали допринос таквој заједничкој будућности и уверен сам да ће увек бити више разлога за радост, срећу и живот и да ћемо много више мислити на то, а да никада нећемо заборавити и да ћемо увек умети да осудимо оно што је у прошлости било лоше”", рекао је Вучић.

Како је објаснио, Србија је у 2015. години штедела и остварила добре резултате, и заједно са Републиком Српском и Босном и Херцеговином жели да оформи заједнички тим који ће радити на важним објектима.

"“Наше компаније, ваше локалне компаније, да раде пројекте у висини од три милиона евра. Тај новац је спреман. Пројекте које имате, желите да уложите у школе, домове здравља, имате путеве у које треба да се уложи… ми смо спремни и тај новац вам стоји на располагању”", рекао је Вучић.

Он је додао да сви Сребреничани, без обзира да ли су Бошњаци или Срби, могу да рачунају на више новца и бољи живот.

"“Уверен сам да ћете наћи начин како да уложите новац у будућност, а на нашу подршку увек можете да рачунате"”, рекао је Вучић.

Он је истакао да су у Сребреници на данашњем форуму привредници из Србије који су заинтересовани за пословне инвестиције у БиХ.

“"Србија је оно мало што је могла да уради урадила истински, пуног срца, и ми желимо добре, искрене и братске односе са Сребреницом, као што Срби желе са Бошњацима"”, закључио је Вучић.

Након инвестиционе конференције, Вучић је рекао да се мајкама деца не могу вратити, али да се будућност може учиити другачијом.

Српска делегација је на конференцији била најбројнија. Привредна комора Србије довела је у Сребреницу представнике 15 компанија, међу њима је био и први човек "Енергопројекта". 

Додик: Сви желе развијенију Сребреницу 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је развој РС кључни фактор свих активности њене владе, да сви желе да виде развијенију Сребреницу и да ће уложити све напоре да у тој општини буде што више инвестиција.

“Држава не може да прави фабрике, али може да обезбеди услове и стимулативне мере”, поручио је Додик у браћању на форуму.

Он је подсетио да је Влада РС увек улагала у Сребреницу коју не издваја од осталог дела РС.

“Власти РС ће у наредном периоду, у наредне две буџетске године, општини Сребреница дати по 500.000 конвертибилних марака”, поручио је Додик.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да влада РС подржава све заинтересоване инвеститоре који намеравају да улажу у Сребреницу и истакла да је ово дан када политичари треба да подрже улагаче и све оне који имају иницијативу.

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је да је циљ инвестиционе конференције у Сребреници отварање новог поглавља у животу ове општине, али и да се подрже позитивни трендови у односима са Србијом и другим земљама региона.

“Прва асоцијација на Сребреницу је рат, џеназе, комеморације. …Због тога је интерес инвеститора за Сребренциу недовољан, а живот становника тежак. Наша обавеза је да ту слику мењамо и зато смо се овде окупили"”, поручио је он обраћајући се на конфернцији.

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да ће БиХ учествовати у инвестицијама у Сребреницу кроз неколико пројеката и навео да са “добром дозом оптимизма можемо говорити о будућности Сребренице“.

“Ова конференција показује да је Сребреница у фокусу нашег интереса, и то непрекидно, са намером да је са економским и друштвеним потенцијалима развијемо на начин да буде место и порука новог живота и помирења, као и заједничке сарадње”, указао је он. Он је рекао да ће се управо кроз овакве конференције и синергијске активности развијати мултиетнички дух Сребренице и трасирати њен развој. 

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић поручио је отварајући конференцију да је долазак највиших званичника БиХ и Србије у Сребреницу знак помирења и опредељености за почетак заједничке изградње просперитетне Сребренице.

"“Иако богата потенцијалима, Сребреница назадује и пропада. Данас је прилика да сви допринесемо да овај дан буде историјски за Сребреницу И све нас. Не сутра или прекосутра, већ управо данас. Не кроз обећања, већ конкретна дела"”, поручио је Дураковић.

Он је рекао да је долазак највиших званичника БиХ, РС и Србије знак опредељености за изградњу боље и проспериттније Сребренице.

Градоначелник Сребренице је у уочи конференције рекао за РТС да је реч о прилици да се након дугог времена говори о нечему позитивном и да се исправи оно што је било негативно.

Званичници БиХ и Републике Српске исказали су посебну захвалност Влади и премијеру Републике Србије Александру Вучићу на издвојеним средствима за помоћ Сребреници.

Вучић је пред почетак конференције изјавио да је свој суд о ономе што се током рата десило у том граду показао и сада, посетивши Меморијални центар у Поточарима, где се поклонио невиним сребреничким жртвама.

Скуп Инвестиционо-развојна конференција "Сребреница 2015" завршава се сутра.

Одласком ВИП гостију из Сребренице отишли су и бројни припадници снага безбедности. Може се рећи да се живот за мештане овог града тада и вратио у нормално стање.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару