Читај ми!

Месић забринут због заоштравања односа Хрватске и Србије

Бивши хрватски председник Стјепан Месић изразио је забринутост због заоштравања односа Хрватске и Србије у ширем контексту избегличке кризе и поручио да обе стране, али и ЕУ, морају да се врате основном питању судбине хиљада људи који беже пред ратом, немаштином и бесперспективношћу.

"Нема никаквог оправдања да се припремљеност или неприпремљеност за суочавање са све већим бројем избеглица, било у Србији, било у Хрватској, користи као алиби за оживљавање, не само реторике него и политике којих се сећамо из почетка 90-их година 20. века", поручио је Месић у изјави за јавност достављеној хрватским медијима, а пренела је агенција Хина.

"Стога упозоравам на изнимно велику одговорност и политичара али и медија за сваку изговорену или написану реч, за сваки гест или потез у оквиру односа две државе", рекао је бивши председник Хрватске, преноси Танјуг.

Месић каже да је о актуелној ситуацији желео да проговори јавно као некадашњи председник Хрватске, који је кроз пуних десет година, од 2000. до 2010, предузимао све што је могао да би допринео нормализацији хрватско-српских односа, како међудржавних тако и међунационалних.

Месић у писму наглашава да су нормални односи Хрватске и Србије кључни за нормализацију прилика на подручју бивше Југославије, а да ће њихово неконтролисано погоршавање, односно спирала тог погоршавања, нужно имати негативне последице у читавом региону.

"Кључно је да се обе стране, али и Европска унија, која ситуацију још не држи чврсто под контролом, врате основном питању, а то је судбина десетина хиљада људи који беже пред ратом, немаштином и бесперспективношћу, како са Блиског истока тако и из Африке", истакао је Месић.

"Оне који су већ стигли у Европу треба дочекати и збринути као људе, што Европа, ако се организује, несумњиво може. А оне за које се не жели да крену путем избеглиштва, можемо да задржимо у њиховим земљама само ако се уклоне узроци који их терају на избеглиштво", рекао је бивши хрватски председник и последњи председник Председништва СФРЈ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи