Читај ми!

Пожар у Атини и на Пелопонезу 

Ватрогасне екипе наставиле су гашење 59 шумских и 99 пожара у урбаним областима који су избили у Грчкој. Три села на грчком полуострву Пелопонезу евакуисана су пошто их је рано јутрос захватио велики шумски пожар, ношен јаким ветровима, јавиле су агенције. Ватра избила и у предграђима Атине, изнад које се вије густ црни дим. Пожари захватили и делове острва Евиа. За сада нема извештаја о жртвама.

Ватрогасне екипе наставиле су гашење 59 шумских и 99 пожара у урбаним областима, који су данас избили у Грчкој, преноси Танјуг

Око 200 људи, које је ватра заробила на плажи, евакуисани су чамцима.

Ватра још букти у Кареасу, Малакаси, Меополију у Лаконији и Спатовинију на Коринту, рекао је новинарима портпарол ватрогасне бригаде Никос Цогас.

Цогас је рекао и да су, кад је пао мрак, повучени авиони и хеликоптери, али да екипе на терену настављају да гасе пожаре како би избегли додатне проблеме током ноћи.

Цогас је додао и да је ситуација мало боља у свим областима у којима су избили пожари, али да опасност прети од јаког ветра.

Због тога су, током сутрашњег дана, власти забраниле пролаз возилима и пешацима у близини шума на Атици, где је у приправности и полиција, пренела је АНА.

Раније данас, премијер Алексис Ципрас посетио је Агенцију за операције цивилне заштите како би се информисао о актуелној ситуацији где је од свих затражио да уложе максималне напоре у гашењу пожара.

Такође је од начелника грчких оружаних снага затражио да помогну у гашењу пожара у области Кареас у предграђу Атине. 

Грчка је, како преноси агенција, затражила помоћ од Француске и Италије у виду додатних авиона за гашење пожара.

Десетине становника Атине напустило је своје домове јер се пожар из околних шума шири због јаког ветра и високих температура, а над грчком престоницом надвили су се облаци дима.

ТАС извештава, позивајући се на грчку противпожарну службу, да је пожар избио на планини Имитос, десетак километара од центра Атине и да су куће у опасности.

Пожар је захватио једну од падина и горе дрвеће и жбуње, а житељи оближњег рејона се евакуишу.

Позивајући се на очевице, руска агенција наводи да се простор захваћен пламеном шири, ка историјском манастиру Светог Јована, и ка атинским четвртима Илијуполију и Кареи.

Атина је у диму због снажног ветра, а пожари су захватили и делове острва Евиа.  

Грчку су последњих дана захватиле велике врућине и жива у термометру показује између 35 и 38 степени Целзијусових у хладу.

Снажан ветар шири пламен и у области Лаконија на Пелопонезу, где су ка једној плажи упућени чамци обалске страже како би спасили приближно стотину људи који су се сакрили од пламена.

У тој области ватрена линија се протегла на 15 километара и на његовом гашењу ангажоване су све расположиве снаге са Пелопонеза. Евакуисана су три села и два дечја кампа.

"Ватра је прошла кроз два села, спаљујући куће", рекао је градоначелник града Монемвасија Ираклис Трикилис за ТВ Скај.

"То је прави пакао, јер постоји на стотине џепова ватре", додао је он.

Шеф цивилне заштите Тазос Мавропулос рекао је да су појачања из целог подручја пристигла на то подручје.

"Ми смо евакуисали два села и летњи камп", казао је Мавропулос, додајући да је операција компликована због планинског терена и олујних ветрова.

У гашењу пожара учествује више од 120 ватрогасаца са 50 ватрогасних возила, близу 30 војника, а током дана учествовала су и четири авиона и два хеликоптера.

Портпарол ватрогасне службе Никос Цонгас упозорио је да би могло бити још веће штете од пожара, јер су ветрови сувише јаки и не очекује се њихово слабљење, преноси АФП.

Ројтерс извештава да су представници министарства одбране информисали премијера Алексиса Ципраса о пожарима.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи