Читај ми!

Настављено суђење Перковићу и Мустачу

У Минхену је настављено суђење некадашњим функционерима југословенске Удбе Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу за убиство некадашњег директора нафтне компанија ИНА Стјепана Ђурековића.

Суђење је настављено сведочењем Јосипа Манолића (95), који је у суду у Загребу, а поступак се одвија видео-линком, преноси Танјуг.

Манолић, међутим, слабије чује па је тражио јачи тон из Минхена, а у загребачкој дворани су морали понављати питања.

Сведок је потврдио да познаје Перковића и Мустача из, како је рекао, службеног деловања.

Минхенски судија Манфред Даустер је, како се могло видети и чути, дозволио Перковићу да због врућине у судници скине кравату.

Суђење Перковићу и Мустачу у Вишем покрајинском суду у Минхену почело је половином октобра прошле године.

Они се терете да су учествовали у политичкој ликвидацији емигранта Ђурековића 1983. године у околини Минхена.

Перковић и Мустач су Немачкој изручени по европској потерници након што је Хрватска постал 28 чланица ЕУ.

Оптужница Мустача терети да је од 1982. до октобра 1985. године био шеф бивше југословенске тајне службе и надређени Перковићу којем је, највероватније у пролеће 1982, наредио организацију и убиство Ђурековића.

Перковић је Немачкој изручен крајем јануара 2014, а Мустач три месеца касније, чиме је завршена седмомесечна правно-политичка афера која је узбуркала и поделила политичку сцену у Хрватској, али и довела до сукоба Хрватске с Немачком и Европском комисијом непосредно по приступању чланству ЕУ.

Перковић и Мустач од почетка тврде да немају везе с убиством Ђурековића и да су жтве лажног сведочења бившег оперативца Удбе Винка Синдичића који је, према тврдњи Перковићеве одбране, наводно потврдио да је његово сведочење било лажно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи