Читај ми!

Иванић: Последице напада на Вучића биће озбиљне

Последице бруталног напада на премијера Србије Александара Вучића у Меморијалном центру у Поточарима имаће озбиљне последице за односе две државе, оценио је председавајући Председништва БиХ Младен Иванић.

"Ниједна нормална земља то не може олако прихватити и заборавити преко ноћи. То подразумева озбиљна преиспитивања на страни БиХ, доминантно на страни бошњачких политичара", рекао је Младен Иванић, преноси Танјуг.

Истиче да је предуслов за даљу релаксацију односа истинска спремност бошњачких политичара да прихвате руку помирења коју је Србија пружила.

"Нажалост, његова рука помирења није наишла на другу руку, јер нисам видео да је иједан озбиљан бошњачки лидер показао спремност да ту руку прихвати", рекао је Иванић.

Сматра да оно што се десило није могуће оправдати било чим и да БиХ треба да буде захвална на коректној реакцији Вучића, који је и после свега наставио да смирује ситуацију.

Упитан како ће се све то рефлектовати на односе БиХ и Србије, Иванић каже да се Босна и Херцеговина у последњих месец дана вратила много уназад.

"Они који су од Сребренице настојали да направе политички догађај, направили су огромну грешку и требаће нам много времена да, уместо о поделама, поново почнемо говорити о инвестицијама, реформама и стварима од којих живимо", одговорио је Иванић.

На питање ко је најодговорнији за инцидент у Сребреници, Иванић каже да су то они који су довели до тога да се тај догађај, уместо одавања поште жртвама, претвори у политичку борбу.

Та борба је, према речима Иванића, започета хапшењем Насера Орића и одлагањем посете председника Србије БиХ.

То је, сматра Иванић, било апсолутно неприхватљиво и погрешно, укључујући и "битку" о усвајању резолуције у Савету безбедности УН.

Иванић је рекао да је одговорност за обезбеђење унутар Меморијалног комплекса одлуком ОХР-а дато институцијама БиХ, те да је стога искључива одговорност на њима и нико је не може пребацивати на институције РС.

Посета Николића је одложена на захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, а након хапшења ратног команданта муслимана Бошњака Сребренице Насера Орића по српској потерници у Швајцарској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи