Читај ми!

Амерички тајни документи о Сребреници

Документи САД са којих је скинута ознака тајности откривају прећутни договор Америке, Велике Британије и Француске да се сребреничка енклава, ради мира, 1995. године препусти снагама Ратка Младића.

Ти документи указују да, иако је Међународни суд правде суд у Хагу констатовао да Србија није спречила геноцид у Сребреници, Србија није једина одговорна за нечињење, наводи Б92, преноси Танјуг.

Скидање ознаке тајности са око 2.000 страница докумената администарације америчког председника Била Клинтона открило је позадину догађаја из јула 1995. године и масакра који је Војска Републике Српске извршила над мушким становништвом Сребренице, преноси Б92.

Месец дана раније, војска Ратка Младића узела је око 400 "плавих шлемова" за таоце, како би спречила НАТО да бомбардује положаје ВРС.

"Убрзо су САД, заједно са Британијом и Француском, одлучиле да суспендују употребу ваздушних напада. Сцена за пад Сребренице је постављена", навео је високи комесар за људска права УН Зеид Рд ел Хусеин.

Француска новинарка Флоранс Артман, бивша портпаролка Тужилштва Трибунала у Хагу, у својој књизи Случај Сребреница – политичко крвопролиће тврди да је пад Сребренице у руке Војске Републике Српске договорен са председником Србије Слободаном Милошевићем.

"У јуну 1995. у циљу да се деблокира дипломатски процес, тајно, Француска, Велика Британија и САД праве тај дил, да тако кажем, са Милошевићем. Нажалост, без посебне пажње и захтева Запада да, ако се пушта Младићева војска да узме Сребреницу, да спасе сваки живот. Нажалост, тај договор није ишао до те димензије", навела је Артманова.

Холандски батаљон "плавих шлемова", који је директно био одговоран за безбедност Сребренице, није био обавештен о договору великих сила.

Барт Нијпелс, коаутор филма Зашто је Сребреница морала пасти?, навео је да су 29. маја 1995. Американци одлучили да тихо суспендују ваздушне нападе на босанске Србе на неодређено време, како су то објаснили.

Нијпелс тврди да су такву одлуку донели заједно са Британцима и Французима, истичући да ни холандска ни бошњачка влада о томе нису обавештене.

И док је Ратко Младић напредовао ка заштићеној УН енклави, Холанђани су упутили два захтева за ваздушну подршку НАТО-у, али је оба одбио заповедник УНПРОФОР-а, француски генерал Бернар Жанвије.

"Тек када су снаге босанских Срба навалиле на УН барикаде у Сребреници, Жанвије је затражио подршку. Генерални секретар Акаши је одобрио, али само под једним условом: ваздушна дејства могу бити коришћена само против оружаних система које пуцају на блокаду УН. Прекасно и премало", оценио је Ел Хусеин.

Након емитовања филма Зашто је Сребреница морала пасти? на јавном сервису Холандије, откривено понашање савезника узнемирило је власти у Хагу које већ 20 година носе срамно бреме одговорности за злочин у Сребреници.

Б92 подсећа да је 2002. године, након извештаја о Сребреници, холандска влада поднела оставку из моралних разлога, преузевши тако једина политичку одговорност за то што холандски батаљон у Сребреници није спречио масакр.

Министарство одбране Холандије саопштило је да тренутно проучава нове податке. "Такође смо од партнера затражили додатне информације о овој теми. Након тога ћемо информисати холандски парламент о нашим сазнањима. До тада нећемо коментарисати ову тему у медијима", додаје се у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи