Читај ми!

Лидери еврозоне одлучују о Грчкој

На самиту лидера еврозоне у Бриселу одлучује се да ли ће Грчка остати у еврозони. Француски председник Франсоа Оланд каже да је самит последња шанса за финансијски спас Грчке. Немачка канцеларка Ангела Мекрел поручује да неће бити споразума по сваку цену.

Франсоа Оланд је, приликом доласка на самит, рекао да ће Француска учинити све да се дође до споразума и искључио опцију коју је предложила Немачка да Грчка привремено изађе из еврозоне, преноси Бета.

Оланд је рекао да нема привременог решења и да неко јесте или није у еврозони.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је, долазећи на самит лидера еврозоне, изразио наду да ће споразум бити постигнут.

"Борићу се до последње милисекунде за договор и надам се да ћемо имати договор", рекао је Јункер одговарајући на питање новинара да ли је оптимиста.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је у спорењима око грчке дужничке кризе изгубљена најважнија вредност, "а то су поверење и поузданост".

Меркелова је, долазећи на самит, рекла да "неће бити споразума по сваку цену".

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да би Грци учинили најбоље када би сами напустили еврозону, средили своју привреду и јавне финансије, а затим покушали да се врате у еврозону.

"За мене би данас била најбоља алтернатива да усвојимо одлуку да Грчкој не обећавамо ништа, да им дамо до среде или четвртка време да у парламенту усвоје одлуке на које су се обавезали, уз то још и препоруке министара финансија. Тек онда да почнемо да расправљамо да ли применити европски механизам помоћи", истакао је Фицо у Бриселу.

Словачки премијер је нагласио да се Грцима не може веровати и да је минимум за било какве преговоре да парламент усвоји мере које је Грчка поднела као предлог европским кредиторима.

Председник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да споразум мора бити постигнут данас и да је у питању "будућност Европе".

Шулц је апеловао на лидере еврозоне да стишају страсти и да не дозволе да дође до "грегзита", односно избацивања Грчке из групе земаља које деле заједничку валуту.

"Време је да се сви смиримо, охладимо главе и да се усредсредимо на ширу слику", поручио је Шулц шефовима држава и влада деветнаест чланица еврозоне који би вечерас на ванредном самиту у Бриселу требало да одлуче о судбини Грчке.

Холандски премијер Марк Руте је рекао да Грчка неће добити помоћ ако не буде спремна да спроведе све потребне мере.

Приликом доласка на самит, грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да је спреман за компромисно решење са европским кредиторима и да је споразум данас могуће постићи "ако га све стране желе".

Додао је да Европљани желе да виде "Европу уједињену, а не подељену".

Један европски званичник близак преговорима рекао је да европски повериоци Грчке желе споразум који ће смањити притисак на грчке банке, које ће се с мањком ликвидности суочити већ у понедељак.

Неименовани званичник рекао је да су лидери 19-члане еврозоне усредсређени на "план А", који подразумева да Грчка испуни своје обавезе и остане у еврозони.

Додао је да се лидери еврозоне надају да ће моћи да издају саопштење које ће бити основа за званични почетак преговора о помоћи Грчкој. Тиме би Европској централној банци било дато зелено светло да повећа хитну новчану помоћ коју даје грчким банкама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи