Будвани баркама блокирали градску луку

Власници малих барки блокирали су приступ марини у Будви због, како кажу, огромног повећања цене за годишњу закупнину у луци. Тврде да су угрожени због повећања цена за закуп са 300 евра, на 1.500 евра.

Мештани и рибари из Будве са око 50 барки, тачно у подне на сат времена блокирали су градску марину протестујући због високих цена везова, преноси портал Вијести.

У памфлету којим је био облепљен град уочи протеста, организатори су навели да протестују због недемократског и антицивилизацијског онемогућавања слободног приступа грађана луки, као општем добру свих грађана.

Закуп градске марине преузела је компанија "Стратекс група" из које је саопштено да је лука слободна за све грађане и да се цене везова за барке нису мењале протеклих пет година, не кријући изненађење да су поводом протеста огласиле и неке политичке партије и појединци који нису корисници марине.

Након што су се окупили на шеталишту, око стотину мештана ушло је у своје барке и одвезло се на излазу из марине, где су блокирали акваторијум да ни једно од пловила, а има привезаних више од 50 луксузних јахти, није могло ни ући, а ни изаћи из градске луке.

Уз сирене са барки, звиждуке и повике "лопови, лопови" мештани су исказали негодовање због, како су навели "енормно високих цена везова", као и чињенице да је некада градска лука, коју су градили сами мештани, данас од њих отуђена. Разлог протеста је чињеница да су цене закупа у будванској луци знатно више од цена других, много боље опремљених лука у региону, нпр. у Хрватској. Тако је цена закупа за брод дужине 15 метара 2000 евра.

За мале барке до пет метара повећали су цене закупа чак пет пута. Ми то финансијски не можемо да поднесемо и решили смо да не седимо мирно него да протестујемо. Некада је цена била 300 евра, а сада је за исту услугу од 1.000 до 1.500 евра - кажу незадовољни власници малих пловила за црногорски портал Вијести.

С друге стране, "Стратекс група" која је прошле сезоне преузела управљање марином у Будви, истиче да се цена није мењала, већ да су то власници пловила који су их усидрили на црно.

"Приступ марини је апсолутно слободан, а откада смо ми преузели управљање, унапредили смо услове, а до данас имамо укупно 189 корисника комуналних везова. Ценовник који је на снази за ове кориснике није промењен од 2010. године. Појединачне цене на годишњем нивоу се крећу од 150 до 700 еура, што значи да је просечна цена за годину 327 еура" наводи се у саопшењу "Стратекс групе".

Уз то, они додају, да су онима који немају да плате одједном, омогућили плаћања на рате и попусте од десет одсто за редовне клијенте.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи