Читај ми!

Мађарска тражи помоћ од ЕУ

Премијер Мађарске Виктор Орбан упутио је писма челницима Европске комисије и Европског парламента због илегалне миграције, пре свега о враћању миграната у прву тачку њиховог уласка у ЕУ.

Шеф Орбановог кабинета Јанош Лазар рекао је да ће питање миграната такође бити кључна тема на заједничкој седници влада Србије и Мађарске 1. јула, преноси Танјуг.

Српско-мађарски односи значајно су се поправили протеклих неколико година и у интересу је мађарске владе да они такви остану, рекао је Лазар на редовној конференцији за новинаре у Будимпешти, пренео је МТИ.

Лазар је рекао да ће, према најновијим подацима, у првим фазама, 16.000 миграната бити послато у Мађарску из других чланица ЕУ.

Мађарска неће бити у могућности да их прими, рекао је Лазар, истичући да процене њиховог министарства унутрашњих послова показују да би та цифра могла да нарасте на чак 200.000 миграната у другој половини године.

Влада оспорава образложење за слање тих миграната у Мађарску, пошто су они очигледно најпре ушли у ЕУ из Грчке, рекао је Лазар и додао да је то место где би они требало да буду враћени.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у Бриселу да Мађарска не може да прими више миграната.  

Мигранте треба "извозити, пре него увозити" у Мађарску, рекао је Орбан пред самит Европске уније на тему миграције, пренела је агенција МТИ.

Мађарска је против увођења европских квота за мигранте, рекао је Орбан, додајући да пријем миграната треба да буде добровољан.

Избеглицама треба помоћи "у име хришћанског милосрђа", али Мађарска мора да заштити своје грађане од економских миграната који долазе са надом у бољи живот, истакао је Орбан.

"Ми смо људи са срцем, али имамо и мозак, такође, и то двоје треба да буду у равнотежи", рекао је Орбан.

"Морамо да будемо трезвени и не смемо да подлегнемо искушењу лепих речи или саосећања", додао је мађарски премијер.

Осврћући се на чињеницу да је прилив илегалних миграната већи у Мађарској него у Италији или Грчкој, Орбан је рекао да је "тим двема државама дато 160 милиона евра (за ублажавање проблема избеглица) док је Мађарска примила 1,5 милиона".

"Али ми нећемо молити за новац. Уколико нам (новац) буде понуђен, ми ћемо га прихватити...али уколико он не стигне, ми ћемо бранити наше границе у сваком случају", казао је Орбан.

Мађарски премијер је, такође, рекао да очекује да се садашњи прилив миграната настави у будућности, оцењујући да та тенденција није подстакнута "привременом кризом" на Блиском истоку.

Систем социјалних давања у Европи, посебно у Немачкој, сматра Орбан, наставиће да привлачи милионе у наредним годинама.

"Постоји само једно решење. Свака (држава) треба да заштити своје границе. Уколико помоћ дође, урадићемо то заједно, у противном свака држава је сама за себе. Границе морају да буду заштићене", додао је Орбан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи