Читај ми!

Јаковчић: Нема закулисних игара у вези са резолуцијом

Хрватски заступник у Европском парламенту Иван Јаковчић, предлагач резолуције о Сребреници, тврди да у вези са тим предлогом нема закулисних игара, те да је он декларисани пријатељ Србије.

Иван Јаковчић из Групе Савеза либерала и демократа (АЛДЕ) за Европу иницирао је предлог резолуције у Сребреници који би требало да се нађе на дневном реду, која ће бити одржана уочи обележавања годишњице од злочина у Сребреници, преноси Танјуг.

Некадашњи хрватски министар европских интеграција каже да је предлог резолуције наставак његовог 25-годишњег политичког рада са жељом да се Балкан претвори у подручје мира и просперитета.

"Нема никаквих закулисаних политичких игара иза ове иницијативе. То је само наставак мог 25-годишњег политичког рада са жељом да се Балкан претвори у подручје мира и просперитета. Са великом жељом да се сви народи на Балкану напокон помире и окрену будућности", рекао је Јаковчић.

Објашњава да предлог резолуције садржи "јасну осуду геноцида и изражава осећај туге" према свим страдалницима и свим људима који још увек пате због сребреничке трагедије.

"Такође, истичемо како је превише невиних и недужних жртава неправедно страдало на свим зараћеним странама. Међутим, оно што је на неки начин ново је позив на отварање европске перспективе свих земаља Западног Балкана, јер мислим да је то најбољи начин помирења и стварања нове основе за заједнички живот. Утолико позивам Европску комисију и земље чланице Европске уније да се јасно определе за европску будућност тих земаља", рекао је Јаковчић за Анадолију, а преносе босански медији.

Европски парламент је већ усвојио две резолуције о Сребреници. Јаковчић је рекао како се предлог нове резолуције ослања на Резолуцију усвојену 2009. године, али да је нагласак у овом предлогу на потреби да се земљама Западног Балкана "заиста омогући истинска и искрена проевропска будућност".

"Верујем да ће све земље југоисточне Европе постати чланице Европске уније и да ће водећи политичари отворити европску перспективу својим грађанима, а не оставити их у црнилу балканске повести", рекао је Јаковчић.

Јаковчић који за себе каже да је доказани пријтељ Србије, објашњава да је "политички пријатељ многих грађана српске националности у Хрватској", као и да је многима помогао у најгоре време протеклих ратова.

Данас је, каже, и члан групе Пријатеља Србије у Европском парламенту и учиниће да помогне Србији на њеном европском путу.

"Већ сам рекао и желим поновити: уверен сам да баш ја и још неке колеге и колегице из Хрватске могу највише и врло веродостојно помоћи земљама Западног Балкана. Поготово Србији", рекао је Јаковчић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару