Читај ми!

Састанак Милановића и ратних ветерана, протест се наставља

Премијер Хрватске Зоран Милановић разговарао је са представницима ратних ветерана и инвалида у покушају смиривања напетости после прошлонедељних турбулентних догађаја у Загребу. Протест се наставља, саопштено је после састанка.

На састанку, којем су присуствовали министри одбране и бранитеља, Анте Котромановић и Предраг Матић, није постигнут конкретан договор, али је најављен наставак разговора за следећи понедељак, преноси Танјуг.

Представници дела ратних ветерана и инвалида најавили су после састанка да се седмомесечни протест, у шатору испред Министарства бранитеља у Савској улици у Загребу, наставља.

"У Савској остајемо до даљег, нема одустајања, видећемо шта ће бити на следећем састанку у понедељак", рекао је новинарима један од вођа протеста, председник Удружења стопроцентних ратних инвалида, Ђуро Глогошки.

На питање новинара зашто су представници ветерана на састанак у Владу дошли у униформама, Глогошки је одговорио да је за њих пријем код премијера свечана прилика и да је њима понос да носе свечану одору Хрватске војске и полиције.

Нису објаснили зашто у војним униформама нису били код председнице Колинде Грабар Китаровић.

Глогошки је изразио жаљење што се Милановић, на њихов захтев, није оградио од називања бранитеља-демонстраната терористима и варварима, иако је рекао да он то није никад изјавио.

Глогошки је на питање зашто на стастанку нису помињани најважнији захтеви, због којих су и почели протест пре седам месеци, смену министра бранитеља Предрага Матића и доношење уставног закона о бранитељима, одговорио да одлуку о смени свог министра треба да донесе премијер.

Додао је да ће се о уставном закону говорити на следећим састанцима и оценио да не треба заоштравати реторику.

На састанку са премијером представници ратних ветерана и инвалида у протесту изнели су неке од проблема са којима се сусрећу, посебно оне који се односе на здравствену заштиту, као и примедбе на рад ресорног министарства.

Састанак је био отворен за све новинаре, а водеће хрватске телевизијске куће преносиле су га уживо.

Као један од захтева навели су израду регистра агресора, на шта им је премијер одговорио да су они који су учествовали у побуни против Хрватске 90-их, а нису починили ратни злочин, аболирани још одлуком председника Фрање Туђмана, као и да такав регистар није могућ.

Милановић: Неке ствари треба опростити и ићи напред 

"Рат је готов, зна се ко је победник, а ко губитник. Треба градити модерно, ново друштво и неке ствари опростити и ићи напред", рекао је Милановић и подсетио да је министар Матић један од ратних ветерана.

Поручио је да његова влада није смањивала права ратним ветеранима и инвалидима и да ако је било неких грешака, оне нису биле намерне.

Такође је похвалио ветеране што нису на састанку помињали уставни закон о бранитељима, за који сматра да није добро решење без обзира о којој се категорији грађана ради.

Састанак у Влади договорен у петак после турбулентних догађаја када је део ветерана из шатора у Савској дошао испред седишта Владе на Марковом тргу тражећи да их прими премијер.

Пошто је полиција покушала увече да их растера јер њихов протест није био пријављен, ветерани су се затворили у Цркву светог Марка.

Ситуација се распламсала у петак када је око 200 ветерана покушало да се придружи онима на Марковом тргу, па је дошло до физичког сукоба с полицијом и пробијања кордона.

У међувремену је део бранитеља из Савске кратко блокирао улицу плинским флашама.

Протест ратних ветерана није био пријављен, баш као ни онај испред Министарства бранитеља, а сва јавна окупљања на Марковом тргу забрањена су од 22 часа до осам ујутро.

Милановић их је у петак с конференције за новинаре позвао у Владу, па су се они вратили у Савску улицу.

Званичници владе левог центра сматрају да ратним ветеранима и инвалидима у изборној години манипулише опозициона Хрватска демократска заједница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи