Читај ми!

Пусићева: Хрватска жели смиривање страсти са Србијом

Хрватска жели да се поново нормализује ситуација са Србијом и смире страсти након што је лидер радикала Војислав Шешељ запалио хрватску заставу и прозивке српског министра Александра Вулина упућене хрватском премијеру Зорану Милановићу, поручила је из Загреба шефица хрватске дипломатије Весна Пусић.

Министарка Весна Пусић је, на питање који су даљи кораци према Србији, одговорила да се нада да ће то бити 'спуштање лопте' и да сада 'није важан један маргинални феномен из прошлости', како види Шешеља, него односи између Хрватске и Србије, преноси Танјуг.

"У фокусу нашег интереса су односи између Хрватске и Србије који значе будућност, и привредну, политичку, безбедносну и сваку другу. То је наш посао, наша одговорност и то ћемо радити", најавила је Пусићева.

Шефица дипломатије најмлађе чланице Европске уније рекла је да је Хрватска у првом реду реаговала на изјаве члана српске владе, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Вулина, упућене Хрватској, генералу Анти Готовини и премијеру Зорану Милановићу.

Напомиње да је позивање хрватског амбасадора на консултације порука да таква реторика, заиста, штети односима у региону и између две земље.

"Зато је за нас важно да се таква реторика апсолутно сузбије, заустави и препозна као потпуно непримерена. Ми, наравно, имамо комуникацију, имаћемо комуникацију и желимо један европски стандард комуникацији у региону", навела је Пусићева.

Како је додала, према јучерашњој изјави српског премијера Александра Вучића "чини се да и са стране Србије долазе сигнали да су и они препознали да би требало смирити односе и смирити такве реакције и убудуће се у њих не упуштати".

"Ја бих рекла да су и они то препознали и наш циљ је да се поново нормализује ситуација и ове страсти смире. Ми донекле разумемо и услове у којима су се они нашли са случајем Шешељ, који је дефакто резултат одлука Хашког трибунала, али без обзира на то одговорност сви имамо за регион и живот у њему и тиме се морамо руководити", сматра министарка.

Пусићева се осврнула и на Вулинов позив Милановићу да превлада своју сујету, дође у Београд и ту каже све шта мисли о Србима и Србији, да, како је рекао, "упозна 250.000 протераних из 'Олује' и објасни тим протераним Србима да они нису Хрватску напустили из економских разлога, већ да су бежали пред јамом и усташким генералом, бившим хашким оптужеником Антом Готовином, кога Милановић назива "анђелом".

"Оно што је важно је очито да је хтео послати негативну, лошу, свађалачку поруку, поруку која квари односе и да с тим треба једанпут завршити и наша реакција иде у том смеру", рекла је министарка.

Пусићева је нагласила и да ниједан хрватски званичник такву врсту реторике нити користи, нити би користио у вези сa било којом земљом, а камоли неком суседном.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи