Читај ми!

Милановић: Одлука о Шешељу неће дестабилизовати регион

Одлука Хашког трибунала да лидер радикала Војислав Шешељ мора да се врати у Хаг неће дестабилизовати регион, сматра хрватски премијер Зоран Милановић.

Зоран Милановић не схвата зашто би се таква одлука Хага тумачила као удар на српског премијера Александра Вучића, преноси Танјуг.

"Одлука о Шешљу Хрватску сигурно неће дестабилизовати, ако је она уопште део региона. Србија ће сада показати да ли је права демократија или заиста зависи о таквим хировима", каже Милановић на свечаности обележавања шестогодишњице уласка Хрвтаске у НАТО.

Милановић наглашава да враћање Шешеља у Хаг никако не би смело да дестабилизује Србију, јер је реч о аутономној одлуци Суда у Хагу.

"Није ми било јасно ни зашто је пуштен из притвора, али очито оптужница није била добро припремљена. То је све непотребно узбуркало негативне емоције у региону, што је српску владу довело у тешку позицију, коју разумем. Међутим, очекивао сам јаснију реакцију српских власти пре пар месеци", подсећа Милановић.

Премијер најмлађе чланице Европске уније наводи да Тужилаштво ни након готово 12 година, колико је Шешељ у притвору, није успело да састави оптужницу.

"Видели смо да Тужилаштво и раније, додуше против недужних људи као што је Готовина, није знало да одради свој посао. Тада га није ни морало одрадити, јер није било ничега", сматра Милановић.

Нагласио је и да не жели да прејудицира пресуду Шешељу, али каже да је "јасно је да је Шешељ међу најодговорнијима за рат на простору бивше Југославије и напад на Хрватску".

"То је чињеница и то ни једна судска пресуда неће променити. Не знам могу ли рећи да му као човеку желим све најбоље, али мислим да би за неке ствари требало да одговара", закључује Милановић.

Жалбено веће Хашког трибунала затражило је јуче од Претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању Шешеља и наложи му да се врати у притворску јединицу у Схевенингену.

Предеседница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поздравила је ту одлуку и поручила да је то "најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда".

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић подсетила је да је одлука Трибунала у складу с оним што је Хрватска тражила откако је лидер радикала пуштен из притвора.

Првостепено веће пустило је Шешеља на привремену слободу у новембру прошле године.

У очекивању одлуке Претресног већа Трибунала, Шешељ је поновио да се неће добровољно вратити у Хаг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи