Читај ми!

Ципрас: Грчка неће вратити санкције Русији

Грчка неће вратити западне санкције Русији, јер је то "пут који не води нигде", изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Алексис Ципрас је, у интервјуу за агенцију Тас, уочи посете Москви, рекао да постоји шанса да се трговина између две земље доведе на виши ниво и да Грчка неће уводити санкције Русији, преноси Танјуг.

"Можемо имати значајну сарадњу, која ће омогућити извоз грчких пољоприведних производа у Руску Федерацију. Ви знате да су нашим односима претходних година ударац задале бивше власти у мојој земљи, које нису учиниле оно што су могле, како би избегле ову бесмислену политику санкција усред украјинске кризе", навео је грчки премијер.

Резултат тога је забрана и на извоз пољопривредних производа из Грчке у Русију, што је озбиљно погодило нашу економију, казао је Ципрас.

Премијер је подсетио да је од председника Европског савета Доналда Туска добио поруку, чим је ступио на функцију, у којој је положај Грчке у погледу санкција узео здраво за готово.

Позвао сам њега и министарку иностраних послова ЕУ Федерику Могерини и рекао им да не мисле да је грчки став нешто што је заувек дато. Ситуација се променила и сада постоји друга влада у Грчкој, и сад треба да нас питају пре него што доносе одлуке, рекао је Ципрас.

Ципрас је истакао да он није сагласан са санкцијама, и додао да тај пут не води никуда.

Ипак, подржава став да постоји потреба за дијалогом и дипломатијом и да решење за већину проблема треба тражити за преговарачким столом, додајући да је економски рат "слепа улица политике".

"Верујем да је споразум из Минска значајно дотигнуће и да треба учинити сваки напор да се  тензије у Украјини зауставе", казао је грчки премијер.

Подсећа да је за време првог учешћа на ЕУ самиту у Бриселу 19. и 20. марта поставио питање: "Како замишљате нову безбедносну архитектуру у Европи? Да ли је видите са Русијом на супротној страни или са Русијом у процесу дијалога и међусобног разумевања?"

Ципрас каже да на то није добио никакав одговор од већине.

"Како ја схватам, одговор је јасан – нова европска безбедносна архитектура такође укључује Русију", закључио је грчки премијер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи