Пусић: Србија треба да испуни све критеријуме

Хрватска ће инсистирати да Србија испуни све критеријуме на путу до Европске уније, поручује потпредседница хрватске владе Весна Пусић.

Ти су критеријуми захтевни што знамо и из свог искуства и на њима треба пуно радити, рекла је Весна Пусић, коментаришући то што су хрватски европарламентарци, посебно они из клуба Европске народне странке, поднели у Европском парламенту низ амандмана на извештај о напретку Србије, преноси Танјуг.

На питање новинара да ли су поднети амандмани и став хрватске владе, одговорила је да су европосланици директно бирани и да немају никакву обавезу да у ЕП представљају политику хрватске владе.

"Влада учествује у процесу преговора као држава чланица и нећемо користити ништа изван онога што су критеријуми за напредовање у процесу", рекла је Пусићева, нагласивши да ће Хрватска билатералне проблеме са Србијом решавати билатерално.

Хрватски посланици поднели су 12 амандмана на нацрт извештаја ЕП о напретку Србије, укључујући предлог да Београд измени закон о надлежности за суђење за ратне злочине у бившој Југославији и тражећи да то буде услов за отварање поглавља 23 у приступним преговорима.

Министарка Пусић није, међутим, директно одговорила на питање новинара да ли ће бити блокаде поглавља 23.

"Захтеви су јасни и ту нема баш пуно расправе. Кад Србија испуни критеријуме напредоваће, док не испуни треба радити на њима", рекла је Пусићева, а преноси агенција Хина.

Иначе, амандмане на нацрт извештаја за Србију који је припремио известилац немачки демохришћански посланик Дејвид Мекалистер, поднело је пет европосланика из Хрватске, њих четворо из ХДЗ-а и посланица Хрватске сељачке странке.

Прва расправа о том нацрту одржана је пре десетак дана, а следећег месеца ће се расправљати о амандманима које су поднели посланици из свих клубова, а којих је више од стотину.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи