Читај ми!

Председничка трка у Хрватској, шта нуде кандидати?

У Хрватској почиње предизборна кампања која ће трајати само 18 дана. Кандидати су у председничку трку кренули и пре званичног знака за старт, износећи хрватској јавности предлоге како даље у освајању "бољег сутра". Избори су 28. децембра.

За шефа најмлађе чланице Европске уније на изборима 28. децембра надметаће се Иво Јосиповић, Колинда Грабар Китаровић, Милан Кујунџић и Иван Вилибор Синчић, саопштила је Државна изборна комисија Хрватске, преноси Танјуг.

Кандидат Социјалдемократске партије, актуелни председник Јосиповић у кампању за нови мандат на Пантовчаку кренуо је под геслом "То је прави пут", с предлогом уставних промена као предусловом спровођења економских реформи, неопходних за привредни опоравак Хрватске.

Јосиповић се залаже за децентрализацију земље, а промовише нову енергетску улогу и снажан потенцијал Хрватске, и сматра да су данас организација државе и правила друштвеног управљања "изопачена" и да служе деловима политичких елита, описујући то "клијентелистичком Хрватском".

Актуелни председник истиче да је борбу против таквог парасистема започео већ 2010. и, између осталог, сматра да Хрватски сабор у идућих годину дана тај процес промена мора да оконча дефинисањем "новог друштвеног уговора, уобличеног у новом Уставу Друге Републике".

Јосиповићева супарница у председничкој трци, кандидаткиња Хрватске демократске заједнице Колинда Грабар Китаровић у надметање креће са слоганом "За бољу Хрватску".

Хрватска политичарка и дипломата, бивша министарка спољних послова и европских интеграција јесте и прва жена која је именована за помоћницу главног секретра НАТО-а за јавну дипломатију.

Грабар Китаровић је у свом изборном програму нагласак ставила на решавање привредне ситуације и истиче да је главни разлог њене кандидатуре тешко привредно, социјално и свеукупно стање у Хрватској.

У својим наступима упозорава да је земља у дубокој кризи јер има "неефикасну и неспособну Владу", критикујући актуелног председника да у свом мандату "није учинио ништа да се у Хрватској данас живи боље".

За разлику од Јосиповића, сматра да Хрватској нису потребни нови темељи, ни нови Устав, ни такозвана Друга Република, јер су, како каже, темељи Хрватске чврсти и неуништиви, укорењени у Домовинском рату.

Победи ли на предстојећим изборима, Хрватска ће добити прву председницу у својој историји.

Још један од кандидата у председничкој трци Милан Кујунџић је председнички кандидат Савеза за Хрватску, а кандидатуру је објавио још средином октобра уз звуке песме "Стина прадидова" и поруку како жели да људима врати наду.

"Морамо хрватском човеку да вратимо достојанство, угасимо безнађе, вратимо наду и понос", поручио је, нагласивши да су за то потребни други људи, а не "они којима су се с колевком простирали црвени теписи".

Кујунџић је по занимању лекар, гастроентеролог, а до 1990. није био члан ниједне политичке организације. Тек 1990. године се прикључује Хрватској демократској странци. Две године касније постао је члан Хрватске демократске заједнице, из које је иступио у јуну 2013. и неколико месеци касније основао Хрватску зору – странку народа.

Четврти кандидат у председничкој трци је грађански активиста Иван Вилибор Синчић. На изборе излази јер, како каже, жели да упозори на проблем немогућности подмиривања дугова и неотплативости кредита у постојећем систему.

Председнички кандидат Живог зида има 25 година. Aпсолвент је електротехнике из Карловца, а током четири године активизма и политичког рада био је организатор многих акција и иницијатива усмерених против политичких елита.

Још у фебруару 2011. године био је један од организатора протеста против ХДЗ-ове владе, а од 2012. године организује и координира рад грађанске иницијативе која је прерасла у политичку странку Живи зид, која спречава деложације банака над дужним грађанима.

Како су претходно најавили, кандидати током кампање планирају да обиђу целу Хрватску како би грађанима представили своје програме и убедили их да управо они заслужују њихов глас за мандат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи