Читај ми!

Пуповац: Тужбе Хрватске и Србије без основа

Међусобне тужбе Хрватске и Србије за геноцид немају основа јер није било геноцида већ етничког чишћења, рекао је председник СНВ-а Милорад Пуповац на пријему поводом православног Божића. Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић поновила да је Хрватска спремна да разговара о повлачењу тужби ако Србија осигура податке о несталима.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац оценио је да међусобне тужбе Хрватске и Србије за геноцид немају основа јер није било геноцида, већ етничког чишћења. Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић поновила је да је Хрватска спремна да разговара о повлачењу тужбе ако српска страна осигура податке о несталима у хрватском домовинском рату, преноси Танјуг.

Ни Србија ни Хрватска нису имале довољно чињеничне основе за ту врсту тужби, с обзиром да су у ратном раздобљу од 1991. до 1995. почињени тешки ратни злочини и злочини етничког чишћења, али не и злочини геноцида, рекао је Пуповац на традиционалном пријему Српског народног већа поводом православног Божића.

Пуповац је апеловао да "престану манипулације с искуством злочина и геноцида којима се загађују међудржавни и међуетнички односи јер ће, у противном, 2014. бити година у којој ће се спојити сви наши ратови 20. века".

Министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла је, тим поводом, да је Хрватска спремна да разговара о повлачењу тужбе ако српска страна осигура податке о несталима у хрватском домовинском рату.

Пусић је навела да је разговор о повлачењу тужби био предлог хрватске владе са почетка мандата, под условом да Србија осигура податке о несталима, њих око 900.

"Направљени су помаци по питању процесуирања осумњичених и оптужених за ратне злочине. Уколико је српска страна спремна да осигура податке о несталима, ми смо спремни да разговарамо о повлачењу тужбе", поручила је Пусић на пријему, преноси агенција Хина.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи