Јосиповић: Поносан сам на партизане

Хрватска је недељиво предана антифашизму и Домовинском рату, изјавио хрватски председник Иво Јосиповић и истакао да је уверен да ће његова земља увек бити антифашистичка.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио поводом Дана антифашистичке борбе да је Хрватска недељиво предана антифашизму и Домовинском рату, и поручио да се историја не може мењати.

"Поносан сам и као председник и као антифашиста да ће Хрватска у највећем делу увек знати стати на страну правде - то су учинили партизани у Другом светском рату и бранитељи у Домовинском рату", рекао је Јосиповић на свечаности у шуми Брезовица код Сиска коју је организовао Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Јосиповић је рекао да је уверен да Хрватска никад неће одустати од тих уверења.

"Сигуран сам да не желимо другачију Хрватску, желимо бољу и просперитетнију, али увек антифашистичку Хрватску", нагласио је председник и поручио да је поносан на партизане и партизанке из Другог светског рата.

Јосиповић је подсетио да Хрватска 1. јула постаје чланица Европске уније у чијим је темељима такође антифашизам без којег, како је рекао, Европа није Европа, а Хрватска не би била Хрватска.

Упозорио је, међутим, да постоје и они који мисле да се историја и вредности могу променити, да је то "дечја комјутерска игра коју смо изгубили, па се онда ресетира".

"Таквима ћемо рећи не. Варају се они који мисле да Хрватска од антифашистичке Хрватске може да постане нешто друго", истакао је Јосиповић.

Помирење због будућности

Презизирао је да је помирење потребно због будућности, али да оно, уз поштовање сваке жртве, подразумева и јасно одређења онога шта је било добро, а шта зло.

"У Другом светском рату било је добро бити на страни антифашизма, а зло помагати фашизам, бити фашист и заговарати терор, злочин и мржњу", рекао је Јосиповић.

Председник Хрватске уручио је више одликовања за посебан допринос антифашистичким темељима Хрватске поводом 72. годишњице устанка народа Хрватске и 68. годишњице победе над фашизмом.

Свечаности су присуствовали и председник Сабора Јосип Леко, изасланик премијера, министар рада Мирандо Мрсић, као и бивши председник Стјепан Месић, који је почасни председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Представници државног врха, као и бројних хрватских градова и општина положили су венце испред споменика првом партизанском одреду у Другом светском рату.

У Хрватској се 22. јун обележава као Дан антифашистичке борбе у спомен на 22. јун 1941. године, када је у шуми Брезовица покрај Сиска формиран Први сисачки партизански одред, први такав у Европи.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи