Читај ми!

Грчка влада спала на крхку већину

Пошто се грчки премијер Антонис Самарас оглушио о одлуку суда који је затварање државне телевизије прогласио незаконитим и затражио да се отпуштени сместа врате на посао, Демократска левица одлучила да се повуче из владе. Владајућа коалиција свела се на Нову демократију и ПАСОК, који имају танку већину у парламенту.

Демократска левица (ДИМАР) одлучила је да се повуче из коалиционе владе Грчке у којој су тако остале две странке: десничарска Нова демократија и социјалистички ПАСОК, јавили су грчки медији.

Рачуна се да скраћена, двочлана коалиција има танку скупштинску већину која ће омогућити Влади да једва прогура кључне реформе, укључујући планирано отпуштање 15.000 запослених у јавном сектору до 2015. године.

ДИМАР повлачи своја четири министра и помоћника министара и своје генералне секретаре из владе и министарства, одлучили су њена посланичка група и страначки извршни биро на ванредном, данашњем заједничком састанку, на предлог председника те странке Фотиса Кувелиса.

Странка је објавила да ће њени посланици у Скупштини "гласати зависно од теме" што значи да сада неће аутоматски прећи у опозицију.

Разлог повлачења из Владе су незадовољство прошлонедељном одлуком конзервативног премијера Андониса Самараса о затварању јавног РТВ сервиса ЕРТ, и тиме што се Самарас оглушио о ванредну одлуку суда који је затварање ЕРТ прогласио незаконитим и затражио да се отпуштени сместа врате на посао да би ЕРТ поново почео да емитује програм.

Самарас је одлуком да укине ЕРТ да би уштедео новац, уз отпуштање свих 2.656 запослених, изазвао политичку кризу. Оба његова тадашња коалициона партнера с левице снажно су се томе успротивила, а криза је дошла на врхунац у четвртак увече, када је странка ДИМАР одбацила компромис о делимичном поновном раду ЕРТ, што је прихватио сада једини преостали Самарасов партнер у Влади - социјалистички ПАСОК.

Премијер Самарас је рекао прошле ноћи да је одлучан да избегне превремене изборе упркос дубоком расколу у Влади, формираној јуна 2012. године с главним задатком да, уз страну кредитну помоћ, спречи финансијски слом економски већ разорене Грчке која је у шестој години рецесије.

Европски комесар Оли Рен рекао је у четвртак увече у Луксембургу, после састанка министара финансија еврозоне, да се "због грчког народа нада да ће се очувати стабилност" владе у Атини и "апеловао на политичке лидере у Грчкој да покажу осећај за одговорност".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи