Читај ми!

Преминуо бивши мађарски премијер Ђула Хорн

Бивши мађарски социјалистички премијер Ђула Хорн умро у 81. години. Хорн ће остати упамћен као један од комунистичких вођа који су срушили "гвоздену завесу" у лето 1989. године.

Некадашњи мађарски социјалистички премијер Ђула Хорн преминуо је у 81. години, саопштила је мађарска влада.

Хорн је био премијер Мађарске од 1994. до 1998. године, а познат је као један од комунистичких вођа који су срушили "гвоздену завесу" у лето 1989. године.

Његово име директно је везано за уклањање демаркационе линије између источног и западног блока од после Другог светског рата до краја 1980-тих година.

Као министар спољних послова последње мађарске комунистичке владе, Хорн је симболично исекао бодљикаву жицу између Мађарске и Аустрије 27. јуна 1989. године, са својим аустријским колегом Алоизом Моком, и тиме отворио пролаз са истока на запад.

Хорн је именован за премијера умерене левице 1994, али су га суграђани осуђивали због мера штедње.

Примљен је у болницу у Будимпешти септембра 2007. године. Његово последње појављивање у јавности забележено је 5. јула 2007. године за његов 75. рођендан у Будимпешти, уз последњег вођу Совјетског Савеза, Михаила Горбачова.

Мађарски политичари одали су почаст Хорну, човеку који је обележио историју те земље.

"Највећи међу нама", рекао је бивши социјалистички премијер Ференц Ђурчани и додао да је Хорн "знао да руши границе".

Влада актуелног премијера Виктора Обана и социјалистичка партија су изразили саучешће Хорновој породици.

Немачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле одао је признање "храбром деловању" Хорна као министру спољних послова и рекао да ће га Немци памтити.

Вестервеле је рекао да је Ђула Хорн "велики Европљанин", који је осигурао себи место у књигама историје, отварајући "гвоздену завесу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи