Отворен Исламски центар у Ријеци

Исламски центар, изграђен на 5.300 квадратних метара, који је свечано отворен у Ријеци, биће место молитве и окупљања грађана исламске вероисповести. Џамија има минарет висок 23 метара и може да прими између 1.200 и 1.400 верника.

У Ријеци је,  у присуству државног врха Хрватске и представника верских заједница из БиХ и земаља региона, свечано отворен Исламски центар у оквиру којег је саграђена трећа по реду џамија у Хрватској.  Свечаном отварању присуствовао је велики број грађана из региона и других земаља.

Реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ, Хусеин Кавазовић је нагласио да је реч о "великом дану за муслимане Хрватске и све муслимане", те да је хрватска држава на овај начин послала поруку Европи, али и целом муслиманском свету, да је зрело друштво, а Ријека да је "космополитски град", град који је био и остао "отворених капија свима који долазе с добром најером и имају што понудити".

Центар је отворио министар вакуфа (задужбина) Катара Гајс Б. Мубарек ел-Кувари изразивши посебно задовољство цитатом ријечког имама који је рекао да отварање ријечке џамије највећи догађај у Хрватској у 2013. години, преносе хрватски медији.

Ријечки Исламски центар с џамијом саграђен је у протекле три године према идејном решењу академског вајара Душана Џамоње и пројекту архитеката Бранка Вучиновића и Дарка Влаховића.

Налази се на атрактивној локацији уз градску заобилазницу на Замету одакле се пружа леп поглед на Кварнер и Учку.

Иначе, Центар је смештен на парцели величине 10.816 квадратних метара, његова површина је 5.291 квадратних метара од којих је 3.612 затвореног простора и 1.679 отвореног и наткривеног простора.

Џамија има минарет висок 23 метара и може да прими између 1.200 и 1.400 верника.

Градња центра трајала је три године и коштала је око 10 милиона евра.

Највише новца за изградњу центра дао је катарски емир Хамад бин Халифа ал-Тани, чије ће име носити конгресни центар.

Према неким проценама, на свечаном отварању окупило се 30 хиљада посетилаца из целог света.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару