Читај ми!

Споран попис у Албанији

Православна црква Албаније не признаје резултате пописа становништва 2011. године. Организација грчке мањине "Омониа", такође, одбацује резултате пописа као "фалсификат" и најављује да ће сама спровести попис Грка.

Представник православне цркве Албаније саопштио је да су подаци пописа становништва 2011. године, које је објавио Статистички институт, "нереални и неприхватљиви". Црква ће ових дана изаћи тим поводом са званичним саопштењем које ће потписати поглавар, архиепископ Тиране и целе Албаније, Анастасије, преноси Верска информативна агенција. 

Организација грчке мањине "Омониа" такође одбацује резултате пописа као "фалсификат", тврди да су они на штету не само Грка, већ и православних мањина - Македонаца и Црногораца. Тражи се да резултате не призна албанска влада као ни међународна заједница. "Омониа" ће сама спровести попис Грка.

Према званичним подацима, у Албанији има 24.360 Грка, што је 0,54 одсто становништва, а грчки је матерњи језик за 0,15 одсто. Укупан број становника износи 2,8 милиона. Подаци да у земљи живи по 8.000 Рома и Цинцара, доводе се такође у питање.

Непозната је структура 14,07 одсто становника који нису декларисали своју етничку припадност. За 98,77 одсто становника албански је матерњи језик.

Званичници и медији у Тирани истичу да резултати оповргавају тврдње "одређених кругова" да у Албанији живи и до 300.000 Грка.

Медији у Грчкој податке са пописа становништва у Албанији не сматрају веродостојним.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи