Читај ми!

САД против Велике Албаније

Амерички амбасадор у Тирани упозорава Албанију због националистичке реторике и позивања на стварање Велике Албаније. Распиривање међунационалних напетости може дестабилизовати Балкан, рекао амбасадор Александер Арвизу.

Амбасадор САД у Тирани Александер Арвизу осудио је "националистичку реторику" албанских политичких лидера у којој се наговештава стварање Велике Албаније, "што забрињава њихове суседе", и поновио чврсто противљење Америке свакој измени граница на Балкану.

Амбасадор Арвизу упозорио је на "несрећно" јачање националистичке реторике албанских политичара уочи избора који се одржавају идуће године.

"Желим да будем потпуно јасан: САД не подржава измену националних граница на Балкану. Свако настојање у том смислу било би контрапродуктивно и дестабилизирајуће", рекао је Арвизу на конференцији о регионалној безбедности организованој у Тирани.

Арвизу је рекао да говор о "илузорној Великој Албанији" скреће пажњу са правих проблема са којима се Албанија данас суочава.

Распаљивање међунационалне напетости може дестабилизовати Балкан, рекао је Арвизу поводом позива једне мале националистичке партије да се одржи референдум о уједињењу Албаније с Косовом.

Премијер Сали Бериша је недавно изазвао незадовољство Грчке говором о "албанским земљама" – деловима Грчке, Косову, Македонији, деловима Србије и Црне Горе. Власти у Тирани су касније навеле да је говор Берише поводом 100-годишњице Албаније био у историјском контексту.

Бериша је обећао држављанство Албанцима из света, а потом повукао понуду.

Амабасадор Арвизу је још рекао да та реторика представља "опасну игру" и позвао политичке партије и њихове вође да се концентришу на оно што кажу да им је важно, а то је евроатлантска интеграција Албаније.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи