Понта освојио апсолутну већину!

Према првим незваничним резултатима, владајућа коалиција левог центра премијера Виктора Понте освојила апсолутну већину на парламентарним изборима у Румунији. Председник Басеску доживео тежак пораз.

Румунска Социјал-либерална унија (УСЛ) премијера Виктора Понте убедљиво је победила на парламентарним изборима са 58 одсто гласова за Сенат и 57 одсто за Посланички дом, показали су први незванични резултати.

УСЛ ће тако имати 60 одсто мандата у Сенату и 61 одсто мандата у Посланичком дому, а медији преносе и да никада за последње 22 године ниједна румунска партија или алијанса није освојила тако велику већину у парламенту.

Опозициона Алијанса десна Румунија (АРД) је освојила 19 одсто у Сенату и Посланичком Дому, Популарна партија Дан Диаконеску (ППДД) је добила 14,1 за Сенат и 13,2 одсто за Посланички дом, док је Демократска унија Мађара (УДМР) освојила пет одсто у оба дома.

Победа УСЛ још треба да прође кроз механизме председника Трајана Басескуа, који је више пута изјавио да неће именовати Виктора Понту за премијера, ни ако УСЛ освоји надмоћну већину у парламенту.

Понта је вечерас рекао да ови избори стављају крај једном рату који је донео много зла Румунији.

Политичким противницима поручио је да треба да схвате да се налазе у опозицији и да ће бити третирани као колеге, како УСЛ није био третиран док је био у опозицији.

"Будућност Румуније је само у европској породици, у ЕУ и НАТО", рекао је Понта.

Приоритети будуће владе, према његовим речима, биће радна места, фискална стабилност, солидарност и социјална правда.

Парламентарни избори показали су суштинску промену на румунској политичкој сцени, великом победом УСЛ, која је до пре осам месеца била у опозицији.

Неочекиван је пад Басескуове Демократске либералне партије (ПДЛ) која је владала од 2009. до априла 2012. године, а на изборима је учествовала у оквиру Алијансе десна Румунија (АРД).

Велико изненађење је доста добар резултат ППДД, партије власника телевизије ОТВ, која је практично формирана пред телевизијским камерама.

Успон УСЛ је почео када се већина Румуна разочарала у председника Трајана Басескуа због великог броја његових неиспуњених обећања.

За време његове владавине цветале су корупција, непотизам, крађа јавног новца, оштре мере штедње, што је све утицало на пораст сиромаштва већине грађана.

Грађани су незадовољни и због мешања председника у рад свих државних институција - владе, парламенте, Главног тужилаштва, Врховног савета судства, обавештајне службе и Дирекције за сузбијање корупције (ПНА).

Званични резултати румунских избора биће саопштени наредних дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи