Избори у Румунији

Румуни бирали Посланички дом и Сенат. Избори представљали нови референдум против режима Трајана Басескуа, пошто је Уставни суд поништио референдум одржан у јулу на којем је за смену председника гласало 7,4 милиона грађана.

У Румунији су одржани парламентарни избори за оба дома Конгреса - Посланички дом и Сенат. Излазак бирача на гласачка места у целој земљи отежавали снежне падавине, блокирани путеви, ветар и киша. Према анкетама, већина грађана залаже се за промену режима председника Трајана Басескуа.

Централна изборна канцеларија (БЕЦ) саопштила је да је до 14 сати на гласачка места изашло 20,56 одсто бирача, док је у престоници Букурешту излазност у истом периоду била 20,48 одсто.

Од званичника гласали су председник Трајан Басеску, председник Сената Крин Антонеску и премијер Виктор Понта.

Басеску је изјавио да је гласао за европску Румунију и САД, а не за приближавање Русији и Кини. Навео је да не жели да његова земља поново уђе у "сиву зону", у којој се стално нападају Европска унија и Вашингтон.

Председник Басеску је од свог првог мандата 2004. године постепено почео да контролише кључне државне институције, а у томе је до сада у потпуности успео - контролисао је владу, парламент, обавештајне службе и правосуђе.

Под притиском масовних протеста у јануару ове године, опозиција обједињена у Социјал-либералну унију (УСЛ) 27. априла је формирала нову владајућу већину у парламенту и 7. маја је изабрана влада Виктора Понте, па је Басеску изгубио контролу над владом и парламентом.

Парламентарни избори су за Румуне нови референдум против Трајана Басескуа, пошто је Уставни суд поништио референдум одржан 29. јула на којем је за смену председника гласало 7,4 милиона грађана.

На локалним изборима у јуну, УСЛ је у целој држави освојила убедљиву већину. Главне политичке снаге на изборима су УСЛ, у чијем су саставу Социјалдемократска партија Виктора Понте, Национална либерална партија Крина Антонескуа и Конзервативна партија Данијела Константина.

АРД - Алијанса Десна Румунија, по снази је други по снази кандидат на изборима, а чине је Демократска либерална Партија (ПДЛ), коју подржава Басеску и која је била власти од 2009. до маја ове године, Грађанска снага и Национална сељачка демохришћанска партија.  

Шансе да уђу у парламент имају и Популарна партија Дан Диаконеску и Демократска унија Мађара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи