Читај ми!

Шта је запалило Словенце?

Словенци протестују против свих елита, економских и политичких, каже дописница РТВ Словеније из Београда Марта Разборшек, напомињући да политичари, заправо, имају чега да се боје.

Нереди, запаљени контејнери, поломљени излози, десетине ухапшених и повређених, слике  су које ових дана долазе из Марибора. Људи на улицама говоре о мариборском устанку и поручују да у град мора да се врати морал.

Демонстранти су оптуживали градоначелника за корупцију, а он је све до јуче одбијао да се повуче. Марибор није једини, цела Словенија је проврела од незадовољства.

Дописница РТВ Словеније из Београда Марта Разборшек каже за Око магазин да је протест  против свих елита, економских и политичких, протест и против леве и против десне стране, напомињући да политичари, заправо, имају чега да се боје.

Протести су постали насилни када су се у њих укључиле екстремне групе. Иначе, реч је о мирним демонстрацијама против политичке елите, корупције, неједнакости.

"Побуна је дошла због тога што су стварно елите преузеле све у своје руке, као да ми једноставно не постојимо", каже Разборшекова.

Дуго су Словенци били пример успешне транзиције осталима из бивше Југославије, па и целе Источне Европе. Из социјализма су узели равноправну бригу о свима и на то додали вредан рад, добро плаћен. Поредили су се са земљама Западне Европе о којима је Исток само сањао. Освешћење је донела криза, радна места у последње четири године почела су да се затварају, иако су и даље знатно бољи од већине бивших земљака.

Према њеним речима, незапосленост је 11 одсто, али је чињеница да је 2008. године незапосленост у Словенији била шест одсто.

У септембру је премијер Јанез Јанша упозорио да баук банкрота кружи над земљом. И све гласније чуле су се најаве да је Словенија следећа у реду за европску помоћ. Ипак, у Љубљани верују да ће са дуговима изаћи на крај до 2015. године и да их неће захватити грчки и шпански синдром.

"Стварно мислим да то није протест против мера штедње већ протест против елита, које су узеле све за себе, а штеде на људима", оцењује Разборшекова.

Подршка војске

Словенци желе назад свој идилични живот од пре неколико година, у чему су јединствени чак и са онима који су на другој страни протеста. Словеначки медији преносе писмо полицајца који је рекао да ће бацити штит, ако му нареде да туче свог гладног комшију.

Разборшекова наводи да је тако је стигло и писмо подршке војске.

"Значи, и један и други репресивни орган дали су јавну подршку људима који протестују, зато што се залажемо сви за исти циљ", додаје Разборшекова.

Тај циљ нису променили ни председнички избори на којима је победио Борут Пахор. Незадовољни грађани верују да ће он само дати легитимитет влади Јанеза Јанше и наставити политику која траје већ двадесет година, а то је да политичари брину само о себи.

Грађани Словеније поручују да протестујемо против владе, која, како кажу, краде будућност и младих и старих. Кажу да би Влада морала да чује шта јој народ поручује, а то је да оде.

У Словенији данас нема политичара који би могао да помири народ и његову елиту.

Како каже дописница словеначке телевизије из Београда, неки проценат људи воли премијера Јаншу, а други проценат људи га исто тако мрзи, што важи и за градоначелника Љубљане, човека најјаче опозицијске странке Зорана Јанковића.

Дакле, ни десно ни лево. Са том поруком за 21. децембар заказан је велики протест у Љубљани. Синдикати су за тај дан најавили генерални штрајк. Марта Разборшек верује да би талас незадовоства против елита могао да се прошири и ван граница Словеније, а Хрватска је по много чему најближа.

"Мислим да је то могуће, баш због тога што сви у региону живе лошије него ми у Словенији", закључује Разборшекова.

Неки верују да је највећа слабост протеста у Словенији то што је разводњен, што не удара ни лево ни десно. Верују да ће мирне Словенце охладити јака зима. Други, међутим, кажу да највећа снага протеста лежи у томе што није политички већ економски, а такве се побуне на хладноћи шире.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи