Одбрана тражи ослобађање Санадера

Одбрана бившег премијера Хрватске Иве Санадера одбацила оптужбе за ратно профитерство и примање мита. Затражена ослобађајућа пресуда јер, како наводи адвокат Чедо Продановић, тужилаштво није успело да докаже да је бивши премијер починио кривична дела за која се терети.

У Жупанијском суду у Загребу одбрана бившег премијера Хрватске Иве Санадера одбацила је оптужбе за ратно профитерство и примање мита и затражила ослобађајућу пресуду за некада најмоћнијег хрватског политичара.

На почетку изношења завршних речи, Санадеров адвокат Чедо Продановић утврдио је да није доказано да је бивши премијер починио кривична дела за која се терети.

"Није доказано основно, а то је да је Санадер добио провизију", рекао је Продановић осврћући се на прву тачку оптужнице у случају Хипо банке.

Тужилаштво терети Санадера за ратно профитерство, односно узимање око 480.000 евра провизије за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је био заменик министра спољних послова, средином 1990-тих.

У обједињеном поступку му се суди и за наводно узимање 10 милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини из које је притом требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.

Санадерова одбрана тврди да је главни преговарач са Хипо банком за добијање кредита био тадашњи министар спољних послова Мате Гранић, а не Санадер, који је био његов заменик. Адвокат Продановић навео је да је утврђено како је провизија исплаћена особи под именом Еуген Лакса или некоме ко се тако представио, а не његовом клијенту, како то тврди тужилаштво које сматра да се под Лаксиним именом крије Санадер.

Критика медија и сензационализама

Продановић је указао на специфичности целог судског поступка, јер се први пут суди бившем премијеру, који је био и председник Хрватске демократске заједнице, па су медији све време интензивно пратили поступак "мање професионално, а више сензационалистички".

Истакао је да је тужилаштво починило низ грешака у поступку који је "кренуо напамет" уз подршку, како је рекао, одабраних медија који су од тужилаштва добијали податке, а за узврат су некритички пратили суђење.

"Годину дана се о њему прича на најгори начин, назива се велеиздајником. Чланови његове породице приказују се као особе које троше новац стечен криминалом", упозорио је Продановић.

Продановић је оценио да таква клима ствара притисак и на сведоке и на суд због чега се поставља питање да ли је остварено правично суђење. Одбрана ће се у наставку осврнути и на оптужбе у случају Ина - МОЛ.

Тужилаштво је тражило максималну казну од 15 година затвора за некада најмоћнијег политичара у земљи, јер сматра да је доказано да је он починио кривична дела за која га терете.

Пошто одбрана изнесе завршне речи, судско веће ће одлучити када ће објавити прву пресуду бившем премијеру који се у још неколико случајева терети за корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи