Читај ми!

Медојевић: Изетбеговићева изјава скандал

Изјава Бакира Изетбеговића да Бошњачка странка треба да уђе у коалицију са ДПС-ом, представља дипломатски скандал и мешање у унутрашње ствари суверене државе, изјавио Небојша Медојевић.

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић рекао је да изјава председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да Бошњачка странка у Црној Гори треба да уђе у постизборни савез с коалицијом коју предводи Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића представља дипломатски скандал и мешање у унутрашње ствари суверене државе.

Медојевић, који је члан Председништва Демократског фронта, борави у Немачкој, где је био гост Радне групе за спољну политику Клуба посланика СПД у Бундестагу, на којој се расправљало о стању у БиХ.

Из ДФ-а је саопштено да је посланике Бундестага о стању у БиХ информисао високи представник међународне заједнице у тој држави Валентин Инцко.

Медојевић је, како се наводи, уложио оштар протест Инцку због изјаве Изетбеговића, који је током званичне посете Црној Гори препоручио БС да направи коалицију с коалицијом коју предводи ДПС.

Он је оценио да се ради о незапамћеном дипломатском скандалу и флагрантном мешању Изетбеговића у унутрашње ствари друге суверене државе.

"На овај начин, Изебеговић је направио опасан преседан, који би могао постати редовна пракса у формирању влада у региону, што може само погоршати односе и додатно успорити процесе помирења, регионалне сарадње и европских интеграција", казао је Медојевић.

Инцко је, како се наводи, обећао да ће, у складу са својим овлашћењима, испитати случај и предузети одговарајуће мере и кораке.

На изборима у Црној Гори 14. октобра коалиција коју предводи ДПС добила је највише гласова, али недовољно за поновно освајање апсолутне власти, због чега је кључ за формирање будуће владе у рукама странака мањинских народа.

Коалиција Европска Црна Гора освојила је 39 посланичних мандата, а за формирање владе потребно је 41, због чега је подршку тражила код БС која има три мандата, односно Хрватске градјанске иницијативе и две албанске националне партије са по једним мандатом.

То је први пут након избора 2001. године да коалиција, коју предводи ДПС, није освојила апсолутну власт у Црној Гори.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи