Читај ми!

Главаш поново у Хрватској

После више од три године Бранимир Главаш је поново ушао у Хрватску на неколико сати. Он путује у Биоград на Мору на породичну сахрану.

Бранир Главаш је данас око 10 часова поново ушао у Хрватску, и то након три и по године проведене у БиХ где се налази на издржавању затворске казне због ратног злочина над српским цивилима 1991. године.

На гранични прелаз Вињани Доњи стигао је у пратњи босанске правосудне полиције из мостарског затвора у којем од јуна 2011. године служи казну за ратни злочин у Осијеку. Колона се састоји од три аутомобила и комбија.

Главаш је, како јављају хрватски медији, кренуо у Биоград на Мору на сахрану сестре Гордане. Према процедури, на граничном прелазу у његову пратњу ће се укључити и хрватска полиција.

Након сахране треба да буде враћен у затвор у БиХ.

У Биограду ће бити и представници Главашеве странке Хрватског демократског сабора за Славонију и Барању, као и руководиоци сестринске странке Хрватски демократски сабор за Сплит и Далмацију.

Главаш је добио дозволу да изађе из затвора у коме, по свом избору, од јуна прошле године служи казну од осам година затвора, а цео дан биће под контролом полицајаца.

Главашу се судило за планирање и организовање убиства десетак Срба на обали реке Драве и мучење петоро и ликвидацију двојице српских цивила у његовом седишту у граду.

Он је користио свој посланички имунитет, па је пре изрицања првостепене пресуде од 10 година затвора 2008. побегао у БиХ где је добио држављанство, а тиме и отклонио могућност изручења.

Прво је био у зеничком затвору, а онда је прошле године пребачен у мостарски затвор звани "Ћеловина".

Главаш је на осмогодишњу казну затвора осудио Жупанијски суд у Загребу, а Суд БиХ потврдио пресуду из Хрватске умањивши је за 11 месеци, колико је Главаш био у притвору у Хрватској и у БиХ.

Мостарски затвор је полуотвореног типа и Главаш одатле, према писању медија, руководи својом странком.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи