Читај ми!

Хејг: Мало стрпљења за БиХ

Међународна заједница "губи стрпљење" због непресетаних унутрашњих превирања у БиХ, поручио шеф дипломатије Велике Британије Вилијем Хејг, који борави у званичној посети тој земљи.

Министар спољних послова Велике Британије Вилијем Хејг започео је посету Босни и Херцеговини сусретом са председавајућим Већа министара БИХ Вјекославом Бевандом. Хејг је пренео подршку Британије интеграцији "јединствене и суверене" БиХ у ЕУ, али и поруку да међународна заједница "губи стрпљење" због непрестаних унутрашњих превирања у тој земљи.

На састанку је, према речима Беванде, било речи о путу БиХ према ЕУ, застоју на путу према НАТО-у, тренутној политичкој ситуацији и константном прекомпоновању власти, пренели су медији БиХ.

"Морао сам да одговарам на многа неугодна питања и надам се да сам понудио валидне одговоре", рекао је Беванда после сусрета и додао да су политичари у БиХ добили још једно упозорење да се уозбиље, јер међународна заједница губи стрпљење чекајући да политичари ураде нешто за добробит земље.

Беванда је навео да му је шеф Форин офиса поручио да се од лидера у БиХ очекује да што пре "деблокирају политичку сцену."

Хејг је у обраћању новинарима рекао да је у Сарајево дошао да још једном изрази снажну подршку своје земље БиХ, "као јединственој, сувереној и снажној држави".

"Влада Британије снажно верује да будућност БиХ лежи у чланству у ЕУ и НАТО-а. Урадићемо све што можемо да јој дамо подршку на том путу. Али, допустите да будем до краја јасан: БиХ може бити чланица само као јединствена и суверена држава", нагласио је британски министар.

Хејг је упозорио да они који верују да постоји други пут за БиХ нису у праву, додавши да они који подривају БиХ неће бити партнери Британије.

Према његовим речима, постоји стварна опасност да ће БиХ заостати на путу евроатлантских интеграција у поређењу са својим суседима.

"Почетком године постигнут је напредак, укључујући договор о Мапи пута у јуну, али верујем да ће се многи сложити да од тада није било напретка", оценио је он.

БиХ да "говори једним језиком"

Хејг је политичаре БиХ упозорио да је време да почну да раде на просперитету земље и грађана, да реше застој у спровођењу пресуде у случају Сејдић–Финци, као и питање координационог механизма са ЕУ, како би Босна и Херцеговина могла да "говори једним гласом."

После сусрета са Бевандом, Хејг ће се састати са министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом, док ће по подне разговарати са члановима Председништва БиХ, јавили су босански медији.

Из амбасаде Велике Британије у Сарајеву саопштено је да ће се Хејг током дана састати и са женама жртвама сексуалног насиља током рата у БиХ, да би са њима разговарао о иницијативи да се помогне жртвама сексуалног насиља у конфликтима било где на свету.

Вилијам Хејг ће сутра боравити у посети Београду где ће разговарати са највишим српским званичницима.

Како је најављено из Прес службе председника Србије, Хејга ће примити председник Републике Томислав Николић.

Шеф Форин офиса је у понедељак објавио на свом твитер налогу да ће током ове недеље посетити Немачку, Босну и Херцеговину, Београд и Приштину.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је пре неколико дана да је Хејгов долазак "веома позитиван знак за Србију" и најавио да ће са шефом Форин офиса разговарати, између осталог, и о догађајима на утакмици у Крушевцу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи