Највише гласова коалицији ДПС–СДП

На парламентарним изборима у Црној Гори је, према подацима Центра за мониторинг, коалиција за Европску Црну Гору освојила је 45,4 одсто гласова. За Демократски фронт гласало је 23,9 одсто бирача, СНП 10,6 одсто, а за Позитивну Црну Гору 8,8 одсто. Ипак, и поред доброг резултата коалиција ДПС–СДП после 11 година нема апсолутну већину.

00.34 - Прeдсeдник ДПС-а Mилo Ђукaнoвић рекао је да је његова странка oсвojила убeдљиву вeћину и дa ћe вeћ у пoнeдeљaк крeнути у фoрмирaњe влaдe. Лидeр ДПС-a нaвeo je дa eкoнoмскa кризa ниje утицaлa нa рeзултaт избора.

22.45 - "Покушаћемо да формирамо владу националног јединства у Црној Гори. Ово је почетак краја владавине ДПС-а и СДП-а", рекао лидер Демократског фронта Миодраг Лекић.

22.01 - На основу узорка од 94 одсто резултати коалиције ДПС–СДП, Демократског фронта и СНП-а исти, док је Позитивна Црна Гора освојила 8,8 одсто, а Бошњачка странка 4,4 одсто гласова. 

21.22 - Према најновијем узорку од 75 одсто, ЦЕМИ је саопштио да је коалиција ДПС–СДП освојила 45,4 одсто, Демократски фронт 23,9, СНП 10,6, а Позитивна Црна Гора 8,3 одсто.

20.45 - Коалиција за Европску Црну Гору освојила је 45,7 одсто гласова, Демократски фронт 23,3 одсто гласова, СНП 10.8, а Позитивна Црна Гора 4,4 одсто, саопштио је ЦЕМИ на основу узорка од 38 одсто гласова.

Коалиција за Европску Црну Гору освојила је 45,4 одсто гласова, Демократски фронт 23,9 одсто, СНП 10,6, док је Позитивна Црна Гора освојила 8,8 одсто гласова. На основу узорка од 90 одсто, Центар за мониторинг проценио је да је цензус прешла и Бошњачка странка са 4,4 одсто гласова. Добар резултат БС-а и добар изборни резултат Позитивне Црне Горе представља и највеће изненађење избора.

ЦЕМИ је објавио да је на изборе изашло 70,3 одсто бирача. Та невладина организација објавила је и прве процене мандата по којима ДПС–СДП има 38 мандата, Демократски фронт 20, СНП 9, а Позитивна Црна Гора 7 мандата.

Бошњачка странка на том узорку има три посланика. Парламентарни статус имају још Хрватска грађанска иницијатива, Форца за јединство, Албанска коалиција и Демократска унија Албанаца са по једним послаником.

Према подацима излазне анкете Факултета политичких наука у Подгорици, коалиција за Европску Црну Гору освојила је 46,18 одсто гласова на парламентарним изборима.

У изјави за ТВЦГ методолог Милош Бешић рекао је да је Демократски фронт, према анкети која је први пут спроведена у Црној Гори, освојио 20,1 одсто гласова, СНП 12,85 а Позитивна Црна Гора 9,47 одсто. Изнад цензуса је и Бошњачка странка са 3,28 одсто.

У излазној анкети учествовало је 5.329 од планираних 6.000, а обухваћено је 90 одсто бирачких места. На пројекту је радило 180 студената.

Лекић: Почетак краја ДПС–СДП

И поред доброг изборног резултата, коалиција ДПС–СДП није освојила апсолутну већину, па ће морати да формира коалициону владу.

Лидер Демократског фронта Миодраг Лекић рекао је да "режим нема потребну већину за формирање владе".

"Покушаћемо да формирамо владу националног јединства у Црној Гори. Ово је почетак краја владавине ДПС-а и СДП-а", рекао је Лекић.

Према његовим речима, први резултати говоре доста тога.

"Анализираћемо регуларност избора. У Црној Гори и у Никшићу победиле су демократске опозиционе снаге и те чињенице су доминантне и једнако вриједне. Победа на државном нивоу и граду који је трауматично живео са поразима у дужем периоду и који је смогао снаге да избори победу", истакао је Лекић.

Са друге стране, Мирко Станић из СДП-а рекао је да Коалиција за Европску Црну Гору може формира стабилну владу.

Портпарол ДПС-а Часлав Вешовић саопштио је резултате које је та странка прикупила на основу 68 одсто обрађеног бирачког тела, према којима је коалиција ДПС–СДП–ЛП освојила 12.823 гласа, Демократски фронт 51.227 гласова, СНП 23.439 гласова, а Позитивна Црна Гора 19.189 гласова.

Присталице те странке напуниле су салу старе зграде Владе, а симпатизери су се окупили и испред централе ДПС-а и скандирали: "Мило ми те волимо" и "Готово је, готово".

СНП разочаран

Лидер Социјалистичке народне партије Срђан Милић рекао је да не могу бити задовољни резултатом.

"Имамо много лошији резултат. ДПС и СДП немају апсолутну већину и мањине. Поражавајућа је чињеница да у Будви на власти остаје иста коалиција. Поносан сам на кампању коју смо издржали. Моја грешка је била што нисам дозволио да се ради другачије у кампањи. Нова вредност је Позитивна Црна Гора", рекао је Милић.

Политички директор Позитивне Црне Горе Срђан Перић рекао је да та партија верује да ће вечерас постати незаобилазан политички фактор. 

Данашњи парламентарни избори су девети од увођења вишепартијског система у Црној Гори, односно трећи након стицања независности 2006. године.

Право гласа на изборима имало је 514.055 грађана Црне Горе.

Изборни процес надгледали су посматрачи ЦЕМИ-ја. Изборе је пратило и 105 страних посматрача. Највише посматрача је из Канцеларије за демократију и људска права ОЕБС-а, а један број посматрача послао је и Савет Европе.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи