Читај ми!

Оптужница за Медачки џеп враћена тужилаштву

Oптужницa против команданта чете 9. гардијске бригаде ХВ Јосипа Крмпотића, која га терети за ратни злочин против цивила и заробљеника у акцији Медачки џеп 1993. године враћена тужилаштву на дораду.

Оптужно веће Жупанијског суда у Загребу вратило је тужилаштву оптужницу против ратног команданта чете 9. гардијске бригаде Хрватске војске Јосипа Крмпотића којом се он терети за ратни злочин против цивила и заробљеника у акцији Медачки џеп 1993. године.

Оптужница из августа ове године, како наводи агенција Хина, враћена је ради "бољег разјашњења ствари". Крмпотић ће данас бити пуштен из истражног затвора у којем се налази од марта ове године када је ухапшен заједно са још четворицом бивших војника, од којих су тројица после саслушања у тужилаштву пуштена на слободу.

Оптужно веће је потврдило оптужницу против бившег војника Велибора Шолаје који је оптужен да је пиштољем убио старију жену коју је затекао у подруму куће у личком месту Читлук.

Тужилашво терети Крмпотића да је после ослобађања села у Медачком џепу подређенима наредио паљење кућа у којима су живели Срби, као и да је својим подређенима наредио стрељање четворице припадника српске паравојске.

Крмпотића је због злочина у Медачком џепу истраживало и хашко тужилаштво, а он и Шолаја су били сведоци на суђењу бившем генералу Мирку Норцу и Тихомиру Орешковићу за ратне злочине у Госпићу 1991. и 1992. године.

Норац је за ратне злочине у Госпићу осуђен на 12 година затвора, а за злочине у Медачком џепу на шест година затвора, па су му те казне обједињене на 15 година затвора. Он је крајем новембра прошле године пуштен на условну слободу пошто је одслужио две трећине казне.

Суоптужени у случају Медачки џеп генерал Рахим Адеми ослобођен је оптужби за злочине, јер је утврђено да је на терену био још један командант, адмирал Даворин Домазет Лошо који је био изасланик начелника Главног штаба Јанка Бобетка.

Случај Медачки џеп је први поступак који је Хашки трибунал препустио хрватском правосуђу.

Према хрватским подацима, на подручју Медачког џепа од 9. септембра до 17. септембра 1993. када су се хрватске снаге повукле и подручје предале УН-у, убијена су 23 српска цивила и пет заробљених војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи